Viime viikolla kyselin blogissani, voiko kipu olla mahdollisuus? Edelleen olen sitä mieltä, että voi. (Selityksen voit lukea siis edellisestä kirjoituksestani.)Tietoa kivun hoidosta löytyy pilvin pimein. Olennaista on löytää se tieto, joka hyödyttää itseä. Olennaista on myös ryhtyä toimimaan niin, että edistää omaa hyvinvointiaan. Passiivinen lääkkeiden "napostelu" ja avun odottaminen ulkoa päin ei toimi!
lääkärilehti.fi |
06/2014 Helsingin Sanomat kirjoitti pitkän jutun aiheesta Selkä on kansan kipukohta. Artikkelissa kyseltiin, miksi lääketiede ei löydä näin isoon ongelmaan ratkaisua? Hyvä Terveys- lehti puolestaan kirjoittaa lehdessä 13/15 otsikolla: Selkäkipujen herraksi. Tämän artikkelin asiantuntijoina ovat fysiatrian erikoislääkäri, dosentti Timo Pohjolainen ja liikuntalääketieteen erikoislääkäri, dosentti Jari Parkkari. Timo valottaa selän anatomiaa ja puhuu ikääntymisen tuomista muutoksista. Jari kehoittaa selän, asennon ja ryhdin tutkimista eli lääkärillä housut pois ja asennot kuntoon! Suurimmat riskit selkävaivoihin ja sitä kautta mm syvän pakaralihaksen eli piriformiksen kipuun, tulevat olemisen ääripäistä. Toisessa päässä liikkumattomuus (esim istuminen) ja toisessa liikuntalajit, joissa tulee nopeita suunnanmuutoksia ja kontakteja (jääkiekko, jalkapallo). Selälle on liian iso muutos se, että istuu päivät päätteen ääressä ja rehkii illalla salilla! Selkää vahvistaa ja hoitaa kävely, hiihto, pyöräily, vesijuoksu, jooga ja pilates!
Olen itse selkäkipu- ja piriformiskipu potilas, jolla nykyään on tilanne hallinnassa! Kaksi vuotta sitten en pystynyt liikkumaan kunnolla, istuminen ei onnistunut lainkaan ja sängystä nousu oli tuskaa! Stressi, pitkät työpäivät huonossa työasennossa ja liikkumattomuus vapaa-aikana sekä ylipaino olivat selvästi syynä vaivaani. Kun oivalsin tilanteeni, siihen johtaneet syyt ja niiden seurauksen, alkoi tervehtyminen. Tänä päivänä olen karsinut työtunteja ja lisännyt liikuntaa arkeen: kuntosali, vesijuoksu, kävely ja lihashuolto on tullut kuvioihin. Ruokavalion muutos ja riittävä uni sekä kehon toimintojen tukeminen lääkkeettömillä menetelmillä ovat osa arkeani ja kehoni kiittää!
Kipusairaanhoitajana tehtäväni on ohjeistaa, neuvoa ja tukea kipupotilaita ja valaa uskoa siihen, että SINÄKIN voit tulla kipujesi herraksi! :)
No comments:
Post a Comment