Sunday, 19 February 2017

Kehon huolto: mitä, missä, kuka?

Olen viime aikoina seurannut Facebookissa ihania postauksia urheiluhieroja Joel Hakalalta Turun liepeiltä, Ruskosta. Hänen informatiiviset ja lyhyet kehonhuolto videot ovat innostavia ja helppoja. Ne suorastaan houkuttelevat tekemään venyttelyjä kotona ja töissä! Kiitos näistä Joel! Meillä tuntuu olevan sama ideologia eli asiantuntijan tehtävä on jakaa tietoa ja näin tehdä itsensä tarpeettomaksi. Silloin työ toimii! Jos kuitenkin (puhun kokemuksesta) homma lähtee lapasesta ja itsensä hoitaminen ja huolto unohtuu arjen ja kiireen keskellä, silloin tarvitsemme taas näiden ammattilaisten apua, jotta tilanne saadaan tasapainoon.

Kun selaa nettiä niin näkee monta erilaista toimijaa ja tuotetta, joka puhuu tästä ns kehon huollosta. Mitä se itsesiassa on? Minusta arkipäiväinen ja talonpoikaisjärjellä tehtävä itsetuntemus ja kehon viestien kuuntelu ja niihin vastaaminen on tätä itseään. Nukutaan riittävästi, syödään terveellistä, omaan rytmiin ja tarpeisiin sopivaa ravitsevaa ruokaa, nautitaan elämästä, tasapainoitetaan työ ja vapaa-aika. Liikutaan riittävän monipuolisesti ja pidetään hyvää huolta liikkuvuudesta, notkeudesta ja tasapainosta. Ravitaan sekä fyysistä kehoa että sielua, pidetään yhteyttä ystäviin ja sukulaisiin, älä jää yksin.

Jos ja kun tuota edellistä kappaletta miettii, niin on hyvin selvää kenelle kehon huolto kuuluu! No jokainen on tietysti viimekädessä vastuussa omasta hyvinvoinnistaan ja näin ollen "kuka kissan hännän nostaa jos ei kissa itse"? Itsensä rakastaminen ja arvostaminen siinä määrin, että hoitaa itseään riittävän hyvin ja tekee itselleen sopivia elämäntapa valintoja, on ensiarvoisen tärkeää. Meidän on havahduttava tekemään itsellemme hyvää ja välitettävä omasta hyvinvoinnistamme, jotta voimme välittää myös muista. Tämä ei katso aikaa eikä paikkaa vaan kuuluu jokaiseen elämämme hetkeen.

Omaa hyvinvointiaan ei koskaan voi kokonaan ulkoistaa toiselle. Se mitä ajattelet, herättää sinussa jonkin tunteen ja tunne johtaa toimintaan. Jokaisen oma rooli kehonhuollossa on ensiarvoisen tärkeä riippumatta siitä, oletko sairastunut ja tarvitsetko apua fyysisten asioiden kuntoutukseen tai hoitoon vai oletko terve, mutta et saa asioita tehdyksi.

Minulla on kaksi vuotta vanha auto. Käytin sen vastikään vuosihuollossa. Huoltamalla auton voin olla luottavainen, että se toimii eikä jätä minua tienvarteen. Huolto tulee myös halvemmaksi kuin rikki menneet auton korjaus. Auton huollosta maksan mukisematta. Välillä valitan, kun terveellinen ruoka on niin kallista ja erilaisiin kehonhuolto hoitoihin menen aina liian myöhään eli vasta sitten kun keho on ihan jumissa! Joskus avun saa onneksi nopeasti, kuten blogissani  11/2013 kirjoitin. Mutta eiköhän olisi paljon järkevämpää tehdä esim. Joelin ohjeiden mukaan pieniä harjoitteita päivittäin!


Lääkkeetöntä kehonhuoltoa itsehoitoon. (kysy lisää!)

No comments:

Post a Comment