Sunday, 26 February 2017

Selkä lukossa, vatsa pömpöttää- taistelu oksidatiivista stressiä vastaan

Tammikuussa kirjoitin blogissani kirotusta fasettilukosta, joka iski taas toissa yönä. Heräsin parin tunnin nukkumisen jälkeen mielettömään päänsärkyyn ja tunsin, kuinka lapojen välissä oli "kivi" eli fasettilukko. Samalla koko niska-hartia alue oli kuin kipsiin valettu liikkumaton massa. Ei kun ylös sängystä noudattaamaan naprapaatin ohjetta: liikuta kipualuetta, jotta verenkierto paranee. Sinä yönä makasin olohuoneen lattialla kolmasti ja tein selkä-, niska- ja lantioharjoitteita. Viime yönä homma toistui vain kerran!

Olen oiva esimerkki henkilöstä, joka tekee työtä ja auttaa muita niin paljon, että oma hoito jää retuperälle. Nyt makselen tätä laskua. Kävin viikolla Helsingissä luennoimassa Helsingfors Svenska Reumaföreningen ( Helsingin ruotsinkielinen reumayhdistys) tilaisuudessa aiheesta työkaluja kivun hoitoon (Verktyg för smärtlindring). Siellä siteerasin jälleen kerran lääkäri Helena Mirandan kirjoittamaa opasta: Ota kipu haltuun. Helenan lanseeraaman kuvan Moderneja työkaluja kivun hallintaan innostamana, olen päättänyt hankkia koiran eli oman luotettavan personal trainerin! Jos joku tietää, mistä saisin Norrwichterrieri pennun, niin otan tiedon innolla vastaan! Olen jo laittanut asiaa vireille!


Tänään Facebookissa luin ystäväni, lääkäri Pirjo Lindforsin, päivitystä aiheesta oksidatiivinen stressi. Mainitsin asiasta blogissani jo 02/13.  Krooninen kipu näyttäisi liittyvän eri syistä johtuvaan stressiin, joka häiritsee elimistön puolustusjärjestelmää aiheuttaen häiriöitä immuniteetissa, neuro-endokrinologisissa toiminnoissa ja herkistää kivulle ja masennukselle. Elimistössä havaitaan siis oksidatiivinen stressitila, jolloin ravintoaineita kuluu tavallista enemmän kehosta ja tila aiheuttaa ikään kuin elimistön hapen puutteen. Tiedeyhteisöt ovat lähes yksimielisiä siitä, että matala-asteinen, hiljainen tulehdus on lähes kaikkien kroonisten sairauksien taustalla. Science-lehti nimesi v. 2010 viime vuosikymmenen yhdeksi tärkeimmäksi asiaksi matala-asteisen tulehduksen ymmärtämisen. (Insights of the decade. Science 2011;330:1612).

Luontaisnetti-sivulta  löytyy hyvää tietoa aiheesta. Kroonisille sairauksille on löytynyt yhteinen tekijä ja se on krooninen hiljainen tulehdus. Tulehdusprosessit ovat suurin yksittäinen tekijä sairastumisen taustalla. Tyypillistä hiljaiselle tulehdukselle on, että tulehduksen merkki-aineet eivät ole merkittävästi koholla, kuten ovat akuutin infektion aikana. Itselläni on siis kroonista kipua, vyötärölihavuutta ja alkava rasvamaksa, perinnöllinen korkea kolesteroli ja herkkyyttä erilaisille vaivoille ja tuehdusmarkerit hieman koholla.

Ruoalla ja antioksidanteilla on merkitystä oksidatiivisen stressin hoidossa. Tämä asia on mielestäni kunnossa. Syön suositusten mukaisesti ja käytän ravintolisiä sekä lääkkeettömiä fototerapialaastareita mm Glutationin tuotantoani lisäämään. Omaan terveet elämäntavat, paitsi teen liikaa työtä ja liikun liian vähän! Viikolla kävin ensimmäistä kertaa elämässäni homeopaatin vastaanotolla. Ihana Anneli teki analyysinsä ja nyt olen aloittanut homeopaattisen hoitokokeilun. Odotan innolla tuloksia ja kokemuksia. Kerron niistä myöhemmin!

No comments:

Post a Comment