Sunday, 15 October 2017

Potilaan valinnanvapaudella on väliä

Sain sydäninfarktin 24.4.2017 ja kirjoitin siitä blogissani toukokuussa. Alkuhoito oli täydellistä, mutta sitten alkoi odottaminen, yhteyksien saamattomuus, vastuiden siirto ja hoidon siirto terveyskeskukseen, vaikka sydämen tila ei vielä ihan mielestäni sitä olisi sallinut. Onneksi yksityinen työterveyshuollon lääkärini, Janne, suositteli käyttämään Valinnanvapaus oikeutta. Hän teki lähetteen sydämen jatkohoidosta Helsingin Sydänsairaalaan, jossa olen nyt käynyt angiografiassa ja pallolaajennuksessa.    

Kotiuduin viimeiseltä pallolaajennukseltani kolme päivää sitten. En voi muuta kuin lämpimästi kiittää Helsingin Sydänsairaalan huippuosaajia ja erityisesti ns omaa kardiologiani, Ristoa, joka teki hyvää työtä tiiminsä kanssa asettaessa sydämeeni Synergy stentin. Lohdullista on, että jälkitarkastuskin on jo sovittu samalle kardiologille ja sekin hoituu vielä valinnanvapaus-kriteeriin vedoten julkisen terveydenhuollon palveluiden hinnalla. Voiko hoitoketju toimia loistavammin? Olisinko joutunut odottamaan pitempään hyvään hoitoon pääsyä ilman työterveyslääkärin informoimaa valinnanvapaus oikeutta ja hänen tekemäänsä lähetettä Sydänsairaalaan? (Vastaukset: Ei ja Kyllä!)

Helsingin Sydänsairaala tekee yhteistyötä Eiran sairaalan kanssa. Eira Saukonpaasi sijaitsee samassa talossa, kerrosta alempana, kuin Sydänsairaala ja palvelee myös syöpäsairaala Docrateksen potilaita.  Täällä koin olevani tärkeä ja ennen kaikkea yksilöllistä hoitoa saava ja arvokas henkilö. Lämmin kiitos hyvästä jälkihoidosta. Tämänkin arvokkaan kokemuksen sain kokea julkisen terveydenhuollon hinnalla valinnan vapaus oikeudellani.

Hoitopaikan valinta on siis tullut vapaaksi vuonna 2014. Siitä lähtien olet voinut valita oman terveyskeskuksesi ja kiireettömän erikoissairaanhoidon tutkimus- ja hoitopaikkasi mistä tahansa Suomessa. Minun ja sinun ei enää tarvitse hakeutua tutkimuksiin ja hoitoon lähimpään alue- tai keskussairaalaan, jos lääkäri on todennut meillä erikoissairaanhoidon jatkotutkimusten tai -hoidon tarpeen. Suomeksi tämä tarkoittaa, että tarvitset lääkärin läheteen, jotta voit päästä hoitoon haluamaasi paikkaan julkisen palvelun hinnalla. Tätä hyvää mahdollisuutta on vaan markkinoitu hieman nihkeästi. Saas nähdä miten homma muuttuu, kun siirrytään SOTE-aikaan?!

 

No comments:

Post a Comment