Sunday, 3 December 2017

Kipupotilaan aivosumu

Oikein ihanaa ensimmäistä adventtia vesisateisesta, tuulisesta ja harmaasta Porvoosta! Eilen vielä maa oli kauniin valkoisen lumipeitteen alla ja puut hohtivat valkoisina kuin satukirjan kuvissa. Eilen iltapäivällä Porvoon Vanhassa kaupungissa vietettiin joulun avajaisia ja kansa kerääntyi Raatihuoneentorille kuulemaan musiikkiesityksiä ja tonttutansseja. Tänään istutaan sisällä.....

Viime viikolla kirjoittelin aiheesta kipu ja ruoka. Teema kiinnosti monia ja itsekin olen innostunut testaamaan "hyvän" ruokavalion vaikutuksia kehon ja mielen hyvinvointiin. Olen ilokseni havainnut, että energiatasoni on parantunut, ihoni on sileämpi, vatsa toimii paremmin, seksihaluni ovat palanneet ja päässäni pitkään ollut lievä aivosumu on hälvennyt! Tämä on todella mielenkiintoista! Moni kipupotilas ja kroonista väsymystä poteva kärsii pahasta aivosumusta, joka siis voi lievittyä oikeilla elintapavalinnoilla!

Antioksidanttiklinikka kirjoittaa aivosumusta. "Aivosumu ei ole lääketieteellinen termi, mutta monelle tuttu oire. Ajatus katkeilee, tutut asiat unohtuvat, arkinen keskustelu vaatii pinnistelyä, pää on raskas ja keskittymiskyky ja jopa sanat kadoksissa. Todella kuin kulkisi sumussa. Aivosumun voi kokea kuka tahansa verensokerin laskiessa tai nestevajauksessa. Aivosumu tulee tutuksi koliikkilapsen valvottamille vanhemmille, mutta myös epätasapainossa olevalle diabeetikolle, kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavalle ja ympäristöhomeisiin reagoivalle. Jos suolistossa vallitsee kaaos, aivosumun saa aikaan nauttimalla runsaasti makeisia, leivonnaisia, perunavalmisteita tai muita nopeita hiilihydraatteja. Kenellä tahansa on joskus lievää aivotoiminnan sameutta, mutta krooniset maksaongelmat altistavat jopa jatkuvalle aivosumulle, koska silloin liika sokeri, rasva ja kuona-aineet sumentavat aivoja." Tässä se on aika hyvin sanottuna!

Olli Sovijärvi 2015
Mitä me siis voimme tehdä, jos koemme edellämainittuja oireita. Amerikkalainen Healthline listaa asiat seuraavasti: Pyri vähentämään stressiä. Nuku riittävästi ja pyri laadukkaaseen uneen. Edellämainituilla asioilla voit vaikuttaa positiivisesti hormonitasapainoon, jonka heilahtelut voivat aiheuttaa aivosumun oireita. Tarkista ruokavaliosi, poista sokeri ja valkoiset viljat, nauti paljon marjoja ja kasviksia sekä hyviä rasvoja. Syö monipuolisesti ja säännöllisesti. Muista riittävä nesteytys. Jos sinulla on sairauksia tai lääkitystä kannattaa tehostetusti pitää huolta esim. suoliston hyvinvoinnista. Nauti elämästä, liiku ja pidä huolta sosiaalisesta verkostostasi. Nauru, yhdessäolo ja kokonaisvaltainen hyvä olo tervehdyttävät sekä kipua että aivoja!

 


No comments:

Post a Comment