Sunday, 11 March 2018

Kansainvälinen lymfaödeema päivä

6.3.2018 vietettiin Maailman laajuista lymfaödeeman tietoisuuden lisäämispäivää. Tänä vuonna osallistuin siihen asiakkaani pyynnöstä pitämällä hänen kanssaan yhteisen tietoiskun aiheesta Porvoon Practicumissa. Lähihoitajaopiskelijat olivat valinneet valinnaisena opintona turvotuksen hoidon, joten heillä oli jo jonkinlainen pohjatieto. Saimme hyvää palautetta ja opiskelijat kertoivat tavanneensa "kentällä" lymfaödeemaa, mutta eivät olleet saaneet siitä harjoittelussa riittävästi infoa!

Rintasyöpäyhdistyksen verkkosivuilla löytyy lymfaödeema tietoa. Tyypillisemmin lymfaödeemaa esiintyy esim. rintasyöpäleikkauksen jälkeen, kun leikkauksessa on poistettu imusolmukkeita kainalosta. Hoitojen (sädehoito ja solusalpaajat) jälkeen monelle alkaa kehittyä leikatun rinnan puoleiseen yläraajaan lymfajärjestelmän mekaanisesta vajaatoiminnasta johtuvaa turvotusta. Vaiva saattaa tulla myös muiden syöpäsairauksien hoidon seurauksena mihin tahansa kehon osaan. Erysipelas eli ruusu tuhoaa ja vaurioittaa myös imusuonistoa ja aiheuttaa lymfaödeemaa. Eli aina ei turvotuksen takana ole syöpäsairaus.Valitettavasti on olemassa myös lymfajärjestelmän kehityshäiriö, joka aiheuttaa synnynnäistä primääriä lymfaödeemaa (esitteen sivu 3). Mutta oli syy mikä tahansa, lymfaödeema vaatii aina asianmukaista hoitoa. Lymfaterapeutti on lymaödeeman hoidon asiantuntija.


Vuosia sitten pidettiin lymfaterapiaa Suomessakin "huu-haa-hoitona", mutta onneksi yhä useammat hoitotyön ammattilaiset ja lääkärit ovat saaneet infoa. Meidän asiantuntijoiden ja potilaiden rooli on tässä valistustyössä ensiarvoisen tärkeää! Toivon sydämestäni, että mahdollisimman moni turvotuspotilaita kohtaavaa ja hoitava voisi osallistua syyskuussa 2018 Suomessa pidettävään VII Pohjoismaiseen Lymfologian kongressiin! Ohjelma on julkaistu netissä ja rekistöröityminen hoituu myös netin kautta. Luvassa huima tietopaketti, verkostoitumista ja tieteellistä faktaa lymfaterapian nykytilasta ja tulevaisuuden mahdollisuuksista. Nähdään Helsingissä syyskuussa!

No comments:

Post a Comment