Sunday, 4 March 2018

Lemmikki pitää lääkärin loitolla

Muistan kuin eilisen, kun vajaa 10 vuotta sitten istuin autossani ja olin matkalla eläinlääkärille antamaan eutanasian australianterrierilleni. Radiossa soi Laura Närhen Mä annan sut pois- kapple ja itkin todella vuolaasti. Siitä se alkoi, oman vointini alamäki. Myöhemmin vasta olen tajunnut, miten suuren surun rakkaasta eläinystävästä luopuminen aiheutti. Minulle tuli masennus, en liikkunut ulkona yhtään lähes puoleen vuoteen (paitsi töissä), sillä yksin ulkoilu tuntui tyhjältä ja vastenmieliseltä. Painoni nousi ja aloin sairastella.

Kohta on sydäninfarktini vuosipäivä ja samaan aikaan nykyinen elämäni ilo ja lenkkikaverini, norwichterrieri Jalo, täyttää vuoden. Koen olevani taas elämäni kunnossa ja tulevaisuus näyttää valoisalta. Olen niitä ihmisiä, joilla lemmikki pitää lääkärin loitolla!

Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda kirjoittaa kirjassaan Ota kipu haltuun erilaisista kivunhallinta keinoista. Siellä hän mainitsee yhtenä keinona lemmikin hankkimisen. Uusimmassa Oma Aika - lehdessä (4/2018) on aiheesta artikkeli. Lehti listaa 10 terveyssyytä hankkia eläinystävä:

1) Lemmikki kohentaa kuntoa - Kennelliiton tutkimuksen mukaan naisista 65,7% liikkuu lemmikkinsä kanssa tunnin päivässä. Miehillä vastaava luku on 50%.
2) Lemmikki vähentää stressiä - silittely vähentää kortisolin eritystä ja lisää mielihyvähormonien tuotantoa.
3) Lemmikin pito laskee omistajan verenpainetta - Amerikkalainen tutkimus: jos silität koiraa 15 - 30 min verenpaineesi laskee 10%.
4) Lemmikki vähentää yksinäisyyttä - lemmikki vähenttää yksinäisyyden tunnetta ja voi parantaa sosiaalisia suhteita.
5) Lemmikki lisää leikkiä ja iloa elämään - ilo vähentää stressiä ja parantaa vastustuskykyä.
6) Lemmikin hoivaaminen vähentää kipua - silittely ja silmiin katsominen lisää mielihyvähormonia, mikä vähentää kipua.
7) Lemmikki vie takaisin luontoon - luonnon vehreys nostattaa mielialaa. 10 min luonnossa laskee stressihormonitasoa ja verenpainetta.
8) Lemmikki parantaa läsnäoloa - Lemmikin läsnäolo auttaa myös omistajaa olemaan hetkessä ja nauttimaan siitä.
9) Lemmikki opettaa aitoutta - Lemmikki hyväksyy ihmisen täysin, rakastaa ehdoitta eikä koskaan petä luottamusta. Lemmikin seurassa oppii miten elämän voi ottaa rennosti.
10) Lemmikki tuo enemmän elinvuosia - Yhdysvaltalainen tutkimus: Kissan omistajalla 30 % pienempi riski saada sydänkohtaus kun niillä, joilla ei ole lemmikkiä. Uppsalan yliopiston tutkimus: koiran omistajilla 33 % pienempi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin kuin niillä, joilla ei ole lemmikkiä.
Tassuterapeuttini Jalo (Rat Traps Dream Thief)

Hyvillä mielin jatkan yhteiseloa Jalon kanssa. Me nautimme jokaisesta päivästä, pitkistä kävelylenkeistä, yhdessä nukkumisesta, leikkimisestä ja yhdessä työskentelystä kotihoitolassani!

No comments:

Post a Comment