Sunday, 20 May 2018

Levinnyt päkiä - kivulias jalkaterä

Kesällä katse kiinnittyy jalkoihin, kun kuoriudumme paksuista kengistä ja sukista nauttimaan avojalon olemisesta. Kuulun niihin, joilla on aina ollut "rumat jalat", ainkin omasta mielestäni. Olen kärsinyt nuoruudessa lättäjalkaisuudesta ja sisäänpäin kääntyneistä isovarpaista, varsinkin oikeassa jalassa. Raskauksien jälkeen sain myös näkyvät laskimolaajentumat eli suonikohjut vasempaan pohkeeseen. Käytänkin nykyään päivittäin lääkinnällisiä hoitosukkia. En mielelläni esittele jalkojani kenellekään ja kesti vuosia ennen kuin rohkenin käydä jalkahoidossa. Mikä itseasiassa olisi voinut olla tarpeen jo paljon aikaisemmin!

Jalkavaivat ovat yleisiä. Yksi harmillinen vaiva on levinnyt päkiä. Tällöin päkiän alueelle tulee pitkä, huutomerkkimäinen kovettuma. Jalka voi aristaa kävellessä. Kenkiä valitessa havaitaan, että tarvitaan enemmän tilaa päkiälle ja varpaille kuin ennen. Näkyvä muutos on sisäänpäin kääntyneet iso- ja pikkuvarpaat. Näiden varpaiden tyvissä (tyvinivelessä) on selvät patit. Vähitellen näihinkin alkaa tulla kipua, joka voi lisääntyä.

Syy löytyy yleensä löysistyneistä jalkapöydän luiden välissä olevista pienistä lihaksista ja nivelsiteistä. Tämä aiheuttaa jalkaterän etuosan romahtamisen ja levenemisen. Heikot lihakset aiheuttavat rakennemuutoksia, jotka johtavat toimintavirheisiin ja varpaiden asentovirheisiin. Iho päkiässä reagoi paineen ja asennon muutokseen paksuuntumalla.

Tätä kaikkea voi ehkäistä ja hoitaa aktivoimalla jalkaterän pieniä lihaksia! Mikä aktivoikaan lihaksia paremmin kuin paljasjaloin kävely! Tänä päivänä se valitettavasti ei useinkaan eikä monillekaan ole mahdollista, mutta ONNEKSI on kehitetty paljasjalkakengät! Itse hankin huhtikuussa oman ensimmäiset paljasjalkakenkäni, Feelmax-kengät. Olen niihin todella tyytyväinen! Oikea isovarpaani on suoristunut jo kuukaudessa huomattavan paljon ja koen jalkaterän lihasten voimistuneen ja parantaneen jopa kävelytekniikkaani ja ryhtiäni. Suosittelen Feelmaxeja lämpimästi!

Mun Feelmaxit

Iloiset kesävarpaat

Jos sinulla on jalkavaivaa, suosittelen käyntiä jalkahoitajalla. Jatkossa kannattaa välttää korkokenkiä ja suosia ohutpohjaisia, jalan pieniä lihaksia aktivoivia kenkiä. Joskus apua löytyy myös iskuvaimennuspohjallisista. Kovettumat kannattaa pehmittää rasvaamalla ja nauttia paljain jaloin olosta ainakin kotona!

No comments:

Post a Comment