Sunday, 12 June 2011

Sairaanhoitaja kivunhoidon kehittäjänä

Viikko vierähti nopeasti ja kesän helteet ovat olleet ilonamme. Onneksi ostin toimitilaani ilmastointilaitteen, joka viilentää ihanasti työhuoneen. Päivät ovat olleet työntäytteisiä. Päiviin on mahtunut ilon ja surun aiheita, onnistumisia ja koettelemuksia, siis ELÄMÄÄ. Antoisaa on huomata hoitojen tuoma helpotus kipuun ja turvotukseen. Ikäviä asioita ovat sairauksien eteneminen ja huonojen hoitokokemusten tuoma mielipaha ja pettymys.Usein toteamme yhdessä, että kivunhoito on todella haasteellista. Asenteet kivunhoitoon vaihtelevat ja potilaat kokevat saavansa eri tasoista hoitoa riippuen siitä, millainen asenne hoitavalla taholla on kivun hoitoon.

Kivunhoidon asiantuntijasairaanhoitajana toivon, että voin toimia kivunhoidon saralla esimerkkinä muille. Olen samaa mieltä Suomen Kivunhoidon professori Eija Kalson kanssa siitä, että hyvä kivun hoito on potilaan oikeus, henkilökunnan velvollisuus ja hoitolaitoksen laatuvaltti. Jyväskylän Ammattikorkekoulun julkaisemassa kirjassa  (Lauritsalo toim. 2003) Sairaanhoitaja kivunhoidon kehittäjänä, löytyy kirjoittamani artikkeli "Kipuhoitajan rooli perusterveydenhuollossa". Tämä artikkeli on osa kehittämishanketta, jonka toteutin kivunhoidon asiantuntijan erikoistumisopintojen aikana v 2000- 2002. Loin ensimmäisten joukossa Suomeen kipusairaanhoitajan toimenkuvan perusterveydenhuoltoon ja tein sitä käytännön työtä Karjaan terveyskeskuksessa (nyk. Raaseporin kaupunki) vuoteen 2006 asti, kunnes muutin Porvooseen.

Toimiessani ammatinharjoittajana koen voivani toteuttaa unelmaani ja elämäntehtävääni, toimia kivunhoidon asiantuntijana potilaiden parhaaksi. Esimerkkinä onnistumisesta: vähän aikaa sitten polven nivelrikon aiheuttamasta kivusta kärsivä potilas sai hoidosta avun ja iloitsi elämänlaadun paranemisesta ja liikkumisen tuomasta hyvästä olosta. Se on palkitsevaa. Kivuhoidosta ja kivun hoitotyöstä tehdään tutkimusta. Olen ajatellut osallistua tähän tutkimus työhön verkostoitumalla ammattioppilaitoksen kanssa. Mietittäväksi jää tutkimuskohteen rajaaminen ja tutkimukseen osallistuvien potilaiden löytäminen. Tämä asia selkiytynee kesän aikana. Nyt oppilaitoksilla on ansaittu loma ja palaamme tähän yhteistyön suunnitteluun alkusyksystä.

Edessä on uusi työviikko ja uudet ihanat haasteet. Andrew Matthewsin sanoin sitä kohti: "Ilo on siinä, että teet sitä mikä sinulle on omiaan - ja joustat omasta valinnastasi, et siksi että sinun on pakko. Työnteko on keino olla yhteydessä ihmisiin." Hyvää alkavaa työviikkoa!

No comments:

Post a Comment