Tuesday, 19 July 2011

Olemisen sietämätön keveys

Toinen kesälomapäivä menossa ja edelleen kortisolia eli stressihormonia virtaa kehossani. Koen koko ajan mieletöntä tarvetta suorittaa jotain. Täytyy tehdä, haluan tehdä, en voi olla tekemättä......APUA! Matkan teossa parasta on matkan suunnittelu. Näin ajattelin ennen lomaa kun tein yleviä suunnitelmia. Ajattelin, että lomalla annan aikaa itselleni tehdä mukavia asioita ilman aikataulua. Ensimmäinen lomapäivä meni mattoja kuuratessa. Miksi meidän on niin vaikeaa "helliä" itseämme? Jos päättää olla tekemättä mitään erityistä tai tehdä mukavia asioita ja jättää vähemmän mukavat velvoiteet tekemättä, tuntee syyllisyyttä. Kuitenkin tiedän, että tunteet ovat ajatukstemme tuotosta ja mikään voima ei ole niin suurta kuin ajatuksen. Miksi emme siis ajattele enemmän positiivisesti ja suo enemmän myönteisiä ajatuksia itsellemme?

Olen aina kuvitellut olevani hyvin positiivinen ja optimistinen. (Omaiseni voivat toki olla eri mieltä ja se heille sallittakoon.) Optimismi on tunnetila, joka syntyy positiivisita ajatuksista. Positiivinen ajattelu on puolestaan tervettä ajattelua. Useat terveystutkimukset jo yli 30 vuoden ajalta osoittavat, että  ajatukset vaikuttavat käyttäytymiseemme, mielialaamme ja sitä kautta terveydentilaamme. Positiivisinta koko jutussa on se, että positiivista ajattelua on mahdollista opetella ja se kannattaa myös tehdä kokonaisvaltaisen  hyvinvoinnin takia!

Työssäni käytän positiivista ajattelua tukeakseni potilaiden voimavarojen löytymistä ja motivoidakseni potilaitani itsehoitoon. Huumorin ja optimistisen positiivisen ajattelun kautta löytyvät  ratkaisut ajatusten muokkaamiseen, motivaation saamiseen ja terveyskäyttäytymisen muuttamiseen. Nyt olen ajatellut testata tätä "hoitoa" itseeni. Kahtena aamuna olen ajatusteni vastustuksesta huolimatta saanut puskettua laiskan kehoni liikkeelle ja käynyt aamulenkillä sekä tehnyt muutamia jooga harjoitteita. Yritän opetella kuuntelemaan kehoani ja huoltamaan sitä. Arjen kiireen keskellä keksin verukkeita, joilla siirrän kehoni huoltoajan tuonnemmaksi. Moni meistä elääkin "sitku"-aikaa eli panostamme itsemme sitten kun meillä on aikaa tai sitten kun kroppamme on jo romuna. Autot huolletaan ja katsastetaan vuosittain, mutta kehomme huolto ja katsastus jää usein tekemättä! Huonokuntoinen auto voi mennä vaihtoon, mutta kehomme täytyy kestää koko elämämme. Nyt on siis juuri oikea aika aloittaa kehon huolto!

Lundbergin ja Töytärin (2007) kirjassa Onnistujan pikku jättiläinen on hyvä ohje: " Pohdi, mitkä asiat ovat itsellesi kaikkein tärkeimpiä. Niitä kutsutaan arvoiksi. Terveys, työ, perhe, ystävät, raha, itsensä toteuttaminen, golf, purjehdus, aerobic, matkustelu? Tee arvoistasi lista ja vertaa sitä kalenteriisi tai ajankäyttöösi. Jos et todellisuudessa toimi tärkeimpinä pitämiesi asioiden kanssa, kuljet vastoin arvojasi. Voi olla, että huomaat joutuvasi tekemään arvosaneerauksen."

Tämän parin viikon kesäloman pyhitän itseni hoitamiseen niin fyysisesti kuin psyykkisesti. "Motivaatio on sitä, että unelmien ylle vedetään työhaalarit" , toteaa Parker Robinson viisaasti. Nyt käärin haalarin hihat ja lähden hemmottelemaan itseäni hyvällä salaatilla.

No comments:

Post a Comment