Monday, 4 July 2011

Pidä itsestäsi huolta!

Jo hoitoalan opinnoissa painotettiin ihmisen  kokonaisvaltaista kohtaamista.  Koettuun terveyteen vaikuttaa fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen ja hengellinen hyvinvointi. Tämä holistinen ajattelu jää joskus vaillinaiseksi hoitotilanteessa ja silloin me koemme, että meitä ei otettu vakavasti. Sama kokonaisvaltainen ajattelu pätee kivunhoidossakin. Potilaan kipukokemus on moniulotteinen ja haastava.

Hyvä vuorovaikutus ja kunnioittava dialogi ovat tärkeitä hoitosuhteen onnistumisessa.  Pyrin aina siihen, että potilas on tyytyväisempi vastaanotolta lähtiessään, kuin mitä hän oli tullessaan ja että hänelle jäi kokemus siitä, että häntä on kuultu ja ymmärretty. Loppupeleissä jokainen ihminen on kuitenkin vastuussa itsestään ja omasta hyvinvoinnistaan. Kuka kissan hännän nostaa jos ei kissa itse!

Tällä aasinsillalla pääsin teemaan: Pidä itsestäsi huolta. Jokaisen tärkein pääoma on terveys. Tom Lundbergin kirjan ( Hyvän elämän Taskukirja, Positiivarit ,2006) sanoin: "Kun pidät itsestäsi huolta, voit omistautua huoletta haluamillesi asioille. Tuotantokykyysi työssä kuuluu osaaminen, tiedot, taidot ja asenne. Mutta ilman terveyttä niille on rajallista käyttöä."

Lundberg painottaa myös sitä, että olemme itse vastuussa terveydestämme. " Kun huolehdit terveydestäsi, hankit parhaan vakuutuksen tulevaisuutesi varalle. Ajattele: ei yhtään laskua vakuutusyhtiöstä! Maksa mieluummin tossukauppialle ja kuntosalinpitäjälle kuin lääkärille. Onnellisuutesi on useimmiten suoraan verrannollinen terveyteesi."

Tiukka luterilainen kasvatus korostaa työtä ja tarmokkuutta ja Herran nuhteessa elämistä. Itsensä hemmottelu erilaisissa hoidoissa koetaan turhaksi ja tarpeettomaksi. Onneksi tämä ajattelu on alkanut säröillä ja ihmiset ymmärtävät, että omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ja siitä jopa maksaminen erilaisten hoitojen muodossa, on kuin laittaisi rahaa pankkiin! Terveys kun kerran on tärkein pääomamme.

Hoitajana totean huolestuneena, että "suutarin lapsilla ei ole kenkiä". Tämä tarkoittaa sitä, että valitettavan monet hoitoalan ammattilaiset laiminlyövät oman hoitamisensa ja elävät oppiensa vastaisesti. "Älä tee niin kuin minä vaan niin kuin minä sanon!" Hoitotyö on sekä henkisesti että fyysisesti raskasta ja oman itsensä hoitamiseen ei jää aikaa eikä jaksamista. Toisaalta: asenne ratkaisee, aina!

Ihanan omahyväisenä totean, että tulipa tänään pyöräiltyä töihin 24 km! Nyt on istumalihakset hellinä, mutta mieli virkeä. Tästä on hyvä jatkaa! Näin keski-iän hormonituoksinassa liikunta on lääkettä!

                                                                  

No comments:

Post a Comment