Sunday, 20 November 2011

Lymfaterapeutti on turvotusten hoidon asiantuntija

Vau, mikä viikko taas pulkassa ja uusi edessä! Työn mielekkyyttä lisää kivun ja turvotusten hoidon selkeä tarve ja kysyntä. Vireyttä pitää yllä haastelliset potilastapaukset. Kivun hoidossa ollaan Suomessakin jo valveutuneita, mutta lymfaterapian saralla ei ole pitkään aikaan tapahtunut uutta, paitsi tietty nyt viime vuosina. Edelleenkin kuulee ikäviä kertomuksia pitkittyneestä turvotus ongelmasta, johon ei ole saatu riittävän asianmukaista hoitoa tai edes hoitoon ohjausta. Tilaa on pidetty ns. normaalina, vaikka periaatteessa mikään turvotus ei sitä ole. Lymfaterapiaa pidetään osittain edelleen virheellisesti ns. vaihtoehtohoitona, vaikka se on mitä suuremmassa määrin lääketieteellistä hoitoa, jota antavat koulutetut lymfaterapeutit, joilla on myös joku muu terveydenhuollon ammattinimike (esim. sairaanhoitaja, perushoitaja, fysioterapeutti, jne.). Me koulutetut lymfaterapeutit olemme silti ylpeitä omasta hyvästä ammattitaidosta, joka pohjautuu asianmukaiseen ja laadukkaaseen lymfaterapeutin peruskoulutukseen.

Lymfaterapian huippuosaajat löytyvät edelleenkin Etelä-Saksasta, Földiklinikalta, joka sijaitsee 45 min junamatkan päässä Freiburgista, Schwartzwaldissa Hinterzartenissa, upeissa maisemissa. Lääkäripariskunta Michael ja Ethel Földi perustivat klinikan vuonna 1979 entiseen spa-hotelliin. Tänä päivänä klinikalla toimii moniammatillinen lymfaterapiaan erikoistunut asiantuntija joukko ja potilaita tulee sinne eri puolilta maailmaa.

Toki myös Suomessa on edistytty lymfaterapian saralla ja manuaalisen lymfaterapian sekä kompressioterapian rinnalle on otettu uusia menetelmiä, kuten esim. LymphaTouch-alipainehoito, kinesiolymfateippaus ja Hivamat - Deep Oscillation menetelmä, joihin myös allekirjoittanut on saanut tutustua. Erittäin hyvä uutinen tällä alalla on n 2 vuotta sitten aloitetut imusolmukesiirrot, joita on tehty mm. TYKS:issä (Turussa) ja Helsingissä Töölössä. Lisää aiheesta löytyy Lymffis-lehdestä 1/2011 (Suomen Lymfahoito ry:n jäsentiedoite). Siinä aiheesta kertoo lisää Töölön sairaalan plastiikkakirurgian dosentti Sinikka Suominen.

Toivon suuresti, että kaikki turvotusongelmasta kärsivät ottaisivat rohkeasti yhteyttä lymfaterapeutteihin, jos heillä on turvotuksia, jotka eivät häviä esim. nesteenpoistolääkityksellä tai toimenpiteen tai vamman jälkeen ns. normaalissa ajassa. Mitä varhaisemmin ongelmaan puututaan, sen paremmat ovat hoitotulokset. Hoitamattomana pitkittynyt turvotus heikentää kudoksen aineenvaihduntaa ja aiheuttaa palautumattomia muutoksia.

Kepeyttä joulun odotukseen!

No comments:

Post a Comment