Sunday, 6 November 2011

Kipeän olkapään kirous!

Viikko on ollut työntäyteinen ja mielenkiintoinen. Viikonloppuna, kun olisi tarkoitus hengähtää ja kerätä voimia tulevaan työviikkoon, iskee hoitajalle sama vamma kuin hoidettaville, kipeä olkapää. Näinhän se on, että suutarin lapsilla ei ole kenkiä eli itseään tulee harvemmin huollettua.

Kipeä ja liikerajoitteinen olkapää on viheliään kiusallinen vaiva, joka haittaa arkiaskareita. Monesti taustalta löytyy erilaisia syitä: rasitusta, toistuvia samoja liikeratoja, lihaskireyttä, niveltulehdusta, nivelsidevamma, revähdystä, nivelen kulumaa, kudosturvotusta, pinnetiloja, jne. Oire on kuitenkin sama: kipua olkapäässä eikä kättä voi käyttää normaalisti.

Kipeä olkapää vaatii tutkimuksia ja syyn selvittelyä. Hoitona käytetään usein kipulääkkeitä ja  paikallishoitoa sekä lepoa eli sairauslomaa, jos henkilö on vielä työelämässä. Fysikaalinen hoito ja aktiivinen kuntoutus aloitetaan heti akuutin kivun helpottaessa.  Näistä toimenpiteistä voi olla apua, mutta toisinaan vaiva pitkittyy.

Ennen leikkauspäätöstä kannattaa kuitenkin vielä kokeilla fysioterapeuttista alipainehoitoa. LymphaTouch alipainehoidolla voidaan lievittää kudospaineesta ja lihaskireydestä johtuvaa kipua sekä parantaa nivelen liikkuvuutta vähentämällä nivelen tulehdusta ylläpitävää turvotusta. Viikottain olen voinut havaita positiivisia tuloksia olkapääkivun hoidossa. Ensin vähenevät yöllisen kivut, sitten päivällä ilmaantuva kipu lievittyy ja lopulta liikeradat paranevat, eikä kipu enää haittaa normaalia arkea samassa määrin kuin ennen hoitoa. Kuntoutuksen edetessä on jopa voitu luopua suunnitellusta leikkauksesta.

Viikonloppuna otin LymphaTouchin kotiin ja TV:tä katsellessani lauantai-iltana hoitelin omaa kipeää olkapäätäni. Sunnuntaina olo oli jo parempi. Lisäsin LymphaTouchin jälkeen kinesioteipit tukemaan olkanivelen liikeratoja ja tukemaan ympäröivien lihasten toimintaa. Näin olen taas valmis uuteen työviikkoon ja uusiin hoitotyön haasteisiin.

No comments:

Post a Comment