Postin tuoma KELA-lehti 1/2012 otsikoi pienessä artikkelissa : " Kipu vie iäkkään tasapainon." Tässä viitattiin TtM Katri Lihavaisen tekemään gerontologian ja kansanterveyden väitöskirjaan, joka esitettiin Jyväskylän yliopistoissa helmikuun alussa 2012. Lihavaisen mukaan tuki- ja liikuntaelimistön kivut ovat yhteydessä liikkumiskyvyn ja tasapainon hallinnan ongelmiin. Väitöstilaisuuden vastaväittelijänä toiminut professori Pekka Mäntyselkä toi jo vuonna 1998 omassa väitöskirjassaan : Kipupotilas terveyskeskuksessa, esille sen, että potilaat hakeutuvat useimmiten kivun takia lääkärin vastaanotolle ja näistä kipuongelmista suurin osa aiheutuu tuki-ja liikuntaelinsairauksista. Kipu on yleensä hallitseva oire TULES-vaivoissa.
Kivun oikea-aikainen tunnistaminen terveydenhuollossa ja kohdennettu kuntoutus kannattavat, sillä kipu on merkittävä riskitekijä. Liikkumiskyvyn ja tasapainon hallinnan vaikeudet lisäävät kaatumista ja ennakoivat vakavamman toiminnanvajavuuden kehittymistä.
- Kipu on merkittävä riskitekijä, jonka oikea-aikainen
tunnistaminen ja sopivien hoitokeinojen löytyminen on tärkeää iäkkään henkilön
liikkumiskyvyn säilymiseksi, Lihavainen toteaa.
|
Kipusairaanhoitajan vastaanotolla kartoitetaan kivun luonne, voimakkuus, syyt, vaikutus elämänlaatuun ja punnitaan mahdollisia hoitovaihtoehtoja. Kipusairaanhoitajalla on käytössään myös lääkkeettömiä hoitotyön kivun lievitys keinoja, jotka kuuluvat lääketieteellisen hoidon piiriin. Toivon, että kipusairaanhoitajaa voitaisiin jatkossa konsultoida ja hyödyntää potilaiden moniammatillisessa hoitoketjussa entistä enemmän.