Sunday, 17 June 2012

Selkähelvetti

Kulunut viikko on todella ollut tapahtumarikas. Siihen on mahtunut niin iloa kuin surua ja suoranaista raivoakin. Yhtenä päivänä päätimme puolisoni kanssa päästää irti sisäisen lapsemme ja huusimme pihalla suoraa huutoa, jotta saimme purettua harmistumistamme! Joo, kyllä helpotti. No "elämä on laiffia", totesi Mattikin aikoinaan ja asioilla on tapana järjestyä.

Tiistaina pidin kesälomapäivän ja vietin sen tyttäreni kanssa Helsingin vilinässä. Ihana äiti-tytär päivä! Saldona käteeni jäi kirja: Selkähelvetti - kokemuksia ja parannuskeinoja selkäkipuiselle. Mahtava opus, jonka kirjoittaja Satu Väisänen on kuntohoitaja ja kuntosaliohjaaja, joka itse on läpikäynyt monen vuoden selkähelvetin ja SELVINNYT siitä! Suosittelen lämpimästi kirjan lukemista kaikille selkäkivun kanssa kamppaileville. Kirjan lopussa on hauska sanasto, jossa terveydenhuollon kieltä on käännetty ns. kansankielelle. Tässä muutama esimerkki:

- Tuki- ja liikuntaelin vaivat = selkä paskana
- Krooninen kipu = vituttaa koko ajan
- Lääkehoito = käynti lääkärillä
- Kliininen tutkimus = lääkäri ei koske sinuun pitkällä tikullakaan
- Fysioterapeutti = ihminen, joka sanoo nätisti, että ryhtisi ja lihaskuntosi on ihan päin helvettiä
- Manipulaatiohoito = joku tyyppi murjoo selkärankaasi ja ottaa siitä vielä maksun
- Hieronta = lievää pahoinpitelyä josta myös otetaan maksu
- Somaattinen kipu = selkäkipujen syy on se, että olet hullu
- Selkäleikkaus = poistetaan kipua aiheuttavat kehon osat eli selkäranka, lihakset ja hermot
 ( Väisänen, 2011, Selkähelvetti)
Hyvä kirja selkäkivusta, suosittelen!
Kirja on hauskasta kirjoitustavasta huolimatta asiallinen ja informatiivinen sekä lohdullinen opas kivusta kärsiville. Se kannattaa lukea vaikka ei kivusta kärsisikään, jotta osaa ennaltaehkäistä mahdollisia selkävaivoja. Kirjaa voi tilata esim. nettikaupasta www.bookplus.fi , josta sen saa melko edullisesti. Itse ostin sen Akateemisesta kirjakaupasta.Väisäsen mukaan kannattaa kiinnittä huomioita Pyhään kolminaisuuteen: ryhtiin, korsettiin ja hengitykseen. Allekirjoitan tuon lauseen täysin ja yritän muistaa itsekin päivittäin pitää yllä hyvää ryhtiä ja voimistaa lihaksia. Kesä luo tällekin toiminalle erinomaiset puitteet. Muistetaan nauttia ulkoilusta , liikkumisesta ja antioksidanteista!

No comments:

Post a Comment