Sunday, 24 June 2012

Mens sana in corpore sano

Juhannuksena voi rentoutua!
Takana keskikesän juhla eli juhannus viikonloppu ja kolme ihanaa rentouttavaa lomapäivää! Tällainen minilomakin saa jo ihmeitä aikaan. Kun jättää työhuolet ja puhelimen sekä tietokoneen pariksi päiväksi, voi kokea voimaantuneensa sekä henkisesti että fyysisesti. On opittava pysähtymään ja kuuntelemaan kehoaan ja mieltään. Mitä kehosi tarvitsee, mitä mielesi halajaa?

Arjessa meillä on velvollisuuksia ja vaatimuksia. Ruutiinit, joita täytyy suorittaa ja asioita, jotka pitää hoitaa. Stressi ja kiire aiheuttavat monille meistä erilaisia vaivoja: ruoansulatus takkuilee, päätä särkee, yöuni on katkonaista ja kroppaa kolottaa. Vaivoihin haemme usein ulkopuolista apua, lääkkeitä, hoitoja yms. Harva meistä tulee ajatelleksi, että itse olemme itsemme parhaita asiantuntijoita ja hoitajia. "Medius curat, natura sanat." eli Lääkäri hoitaa, luonto parantaa. En missään nimessä väheksy lääketiedettä tai hoitotyötä, koska olenhan itsekin hoitotyön ammattilainen, mutta koen, että olemme vieraantuneet itsestämme ja elämme kovin medikalisoituneessa ja ulkoapäin ohjautuvassa yhteiskunnassa. Käymme lääkärin tai terveydenhoitajan vastaanotolla ja pyydämme häneltä arvioita vaivoistamme, joita vain itse voimme tuntea ja kokea. Aika hassua.

Tällaisia ajatuksia herätti Mika Waltarin klassikkoromaani Sinuhe egyptiläinen, jota olen nyt lomalla lukenut. Sinuhe on löytölapsi, joka kasvaa köyhän lääkärin poikana Thebassa. Hän valmistuu itsekin lääkäriksi ja toimii faaraon aivokirurgina. Kirjan ensimmäinen painos on vuodelta 1945 ja edelleen se kiehtoo ja on sovellettavissa meidän aikaamme. Romaania lukiessani nousi mieleeni latinankielinen lause "Mens sana in corpore sano." eli "Terve sielu terveessä ruumiissa.". Juuri näin!

Oloni on energinen, kun olen näitä oppeja noudattaen viettänyt rentouttavaa "minilomaa". Päätimme puolisoni kanssa viettää rauhallista kahden keskistä juhannusta ja panostaa hyvinvointiimme. Olemme syöneet ravitsevaa luomuruokaa ( tuoretta vasta pyydettyä kalaa ja kasviksia sekä mansikoita Pellingistä), nauttineet ulkoilusta ja suomalaisesta saunasta. Saunajoogaan puolisoni ilokseni osallistui, mutta sauvakävelylle ja aurinkotervehdyksiin terassilla en häntä mukaan saanut. Lounaan jälkeen on vietetty siestaa ja nautittu joutilaisuudesta. Energisyys ja hyvä olo voi toki olla seurausta noudattamastani hyvinvointiohjelmasta, joka koostuu Synergyn Heart Healthy-ohjelmasta eli V3-ohjelmasta, jota olen noudattanut parin kuukauden ajan.

Parhaimmat ideat ja oivallukset ovat yleensä ilmaisia ja syntyvät omista tarpeistamme ja lähtökohdistamme. Toivon, että kaikilla olisi joskus aikaa pysähtyä tuntemaan ja kuuntelemaan, mitä itsellemme kuuluu. Joskus kuitenkin tarvitsemme Sinuhen kaltaisia lääkäreitä ja hoitajia.
Toivon sinulle voimaa ja virtaa arkeesi!

No comments:

Post a Comment