Sunday, 30 September 2012

Potilaan aito kohtaaminen on hoitotyön kulmakivi

Torstaina ajoin aamu- ja iltaruuhkassa Kehä I:llä. Miten on mahdollista, että suoralla tiellä syntyy niin paljon ruuhkaa, vaikka jokainen kokee ajavansa sääntöjen ja rajoitusten mukaan? Onko syy siinä, että infrastruktuuri on aikansa elänyttä eli tiet ja liittymät eivät vastaa nykyisen liikennemäärän asettamia vaatimuksia vai onko tiellä kuitenkin "sooloilijoita", jotka eivät piittaa säännöistä vaan puikkelehtivat, ohittavat, kiilavat ja aiheuttavat kaaosta? No, näihän asiat kulkevat arjessa ja elämässäkin. "Aina ei kaikki suju niin kuin Strömsössä.", olen kuullut sanottavan.

Orion Oy, Pääkonttori Espoo
Liikenneruuhka ei kuitenkaan pilannut tostain tunnelmaa. Osallistuin toisen kerran järjestettävään kipusairaanhoitajille tarkoitettuun Kivunhoidon verkostoitumispäivään Espoon Orionin toimitiloissa. Paikalla oli kivunhoidon asiantuntijasairaanhoitajia julkiselta sektorilta ja (pari = minä + yksi toinen) yksityiseltä puolelta ihan ympäri Suomen. Päivän anti oli hyvä. Verkostoitumisen ja sparrauksen lisäksi saimme tietoa ja ajatuksia hoitotyön kehittämiseen. Pääteemaksi nousi kuitenkin kipupotilaan kohtaaminen osana hyvää kivunhoitoa. Kivunhoito on mitä suuremmassa määrin moniammatillista yhteistyötä, kun se on hyvää ja laadukasta. Valitettavasti kaikki hoitotiimiin osallistuvat eivät ole yhtä sitoutuneita tai harjaantuneita vuorovaikutustaidoissaan. Usein se on juuri hoitaja, joka joutuu paikkaamaan työyhteisön aiheuttaman mielipahan potilaalle. Harmistuminen on voinut aiheutua esim. lääkärin huonotuulisuudesta tai kiireen aiheuttamasta epäasiallisesta käytöksestä tai kommentista. Hoitotyössä tulee kuitenkin aina muistaa, että potilas on yksilö ja ainutlaatuinen sekä oman elämänsä paras asiantuntija. Tätä meidän tulee kunnioittaa ja kannustaa potilasta vuorovaikutukseen hoitosuhteessa meidän kaikkien hoitoon osallistuvien kanssa.

Samat hoitotyön kriteerit korostuvat kaikessa hoitotyössä ja kaikkialla eli hoitopaikasta riippumatta.
Oma mentorini ja yrityskummini slogan on "Ihmiseltä ihmiselle ihmisiksi:" http://astute-consulting.net. Hän on reksteröinyt tämän lauseen, mutta uskon, että me kaikki voimme 100% yhtyä tähän.

Aito kohtaaminen ja vuorovaikutus on asia, jota me kaikki voimme harjoitella ja oppia. Olen menossa tulevana tiistaina Ahvenanmaalle kertomaan LymphaTouch kokemuksia keskussairaalaan ja yksityiselle lääkäriasemalle. Astun taas oman mukavuusalueeni ulkopuolelle, mutta tulen varmasti kotiin kokemusta rikkaampana. Ensi viikonloppuna panostan vuorovaikutustaitojeni kehittäämiseen osallistumalla huikeaan seminaariin. Kerron siitä sitten lisää......

Sillä välin kohdataan, kuunnellaan, yritetään ymmärtää ja ennen kaikkea välitetään toisistamme!

Saturday, 22 September 2012

Lymfaa, flunssaa ja leidejä

Syyskukkien hehkua
Syksy värjää luonnon kauniiksi ja siitä huolimatta mieli halajaa lämpöön ja aurinkoon. Suomen suvi oli lyhyt, samoin lomani. Uutta lomaa ei ole näköpiirissä, mutta haaveissa kylläkin. Näin flunssakauden ollessa pahimmillaan, olisi ihanaa saada nousta lentokoneeseen ja suunnata kohti etelän lämpimiä maita. Oli niin tai näin, niin nyt jos koskaan, on todella tärkeää huolehtia riittävästä vitamiinien saannista. Tällä tuetaan vastustuskykyämme ja ehkäistään flunssan ym. sairauksien puhkeamista. Mediassa riepotellaan ravinnon merkitystä ja ollaan monta mieltä mm.ravintolisien käytöstä. Lääkäri Antti Heikkilä oli syyskuussa Studio 55 haastateltavana tästä aiheesta ja hän kertoi asiantuntevasti suosittelevansa D - ja C-vitamiini lisää varsinkin syksyllä ja talvella. Näillä vitamiineilla on vaikutusta myös syövän syntymisessä ja vastustuskyvyn kohentamisessa. Jos ohjelma jäi katsomatta niin sen voi nähdä netistä: http://www.katsomo.fi/?progId=140659 otsikolla Tärkeä D-vitamiini.

Tiistaina minulla oli ilo saada tutustua ihaniin leideihin rintasyöpään sairastuneiden naisten vertaistukiryhmässä. Lymfaterapeutin ja sairaanhoitajan ominaisuudessa toivon, että pystyn jatkossakin kehittymään tämän potilasryhmän hoitajana. Luin viikolla Suomen Lääkärilehden 24/2012 vsk 67 (s. 1900 - 1903) artikkelin Rintasyöpäpotilaan seuranta terveyskeskuksessa. Artikkelin on kirjoittanut Liisa Sailas Syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Kuopion Yliopistollisesta sairaalasta ja Pirjo Leinonen terveyskeskuksen lääkäri Nurmeksen terveysasemalta. Artikkelissa oli paljon faktaa, mutta se jätti minut jotenkin "kylmäksi". Ymmärrän, että artikkeli on tarkoitettu lääkäreille (koska se oli heidän alan julkaisussa), mutta siitä puuttui mielestäni syvällinen ymmärrys potilaan tilasta ja kokemuksesta. Leikkauksen ja hoitojen aiheuttamat sivuvaikutukset ja loppuelämän kestävät ongelmat mainittiin artikkelissa "haittoina". Tapaan päivittäin rintasyövän takia leikattuja ja hoidettuja naisia, joilla on hoito-ongelmana mm. lymfaödeema, hermokipuja, liikerajoitteita, liitännäissairauksia yms. En voi sanoa, että heillä on "haittoja" vaan pikemminkin suuria ongelmia ja elämänlaatua heikentäviä hoidon sivuvaikutuksia, joita hoidetaan perusterveydenhuollossa satunnaisen huonosti. Lymfaödemaa ei aina edes tunnisteta ajoissa vaan turvotusta pidetään "normaalina".

Tähän aiheeseen liittyen järjestämme Porvoossa rintasyöpäleikatuille lymfaödeeman kanssa kamppaileville naisille verkostoitumis- ja koulutusillan 17.10.2012 klo. 17 - 20. Lisätietoja saa pyytää aiheesta yhteydenottolomakkeella, joka löytyy kotisivuiltani www.sairaanhoitopalveluleena.com. Tilaisuuteen täytyy ilmoittautua etukäteen 10.10 2012 mennessä. Paljon hyvää on tulossa..... Uusia tuulia ja innostusta, kunhan pysytään terveinä. Syödään terveellisesti, liikutaan, nukutaan riittävästi, tavataan ystäviä ja napsitaan purkista D- ja C-vitamiinia.





Sunday, 16 September 2012

Haavanhoito 2012 ja Kivunhoito & Lymfaterapia

Valitettavan moni saa elämänsä aikana hankalasti parenevan haavan. Erityisesti tässä riskiryhmässä ovat aineenvaihdunta sairauksista kärsivät henkilöt, kuten esim. diabeetikot, reumasairaat ja ihotautipotilaat. Haavanhoidossa on tapahtunut huimaa edistymistä sitten omien sairaalassa työskentelyvuosieni. Viikolla järjestettiin Helsingissä Haavanhoito 2012 seminaari, johon osallistui haavanhoidon asiantuntijoita ympäri Suomen. Paikalla oli lääkäreitä, sairaanhoitajia, lähihoitajia, jalkaterapeutteja, hoitotyön opettajia, tuote-edustajia ym. Päivien anti oli hyvä!

Osallistuin ensimmäiseen seminaaripäivään iltapäivän ohjelman yhtenä puhujana. Aiheeni oli Lymfaterapian mahdollisuudet säärihaavapotilaan hoidossa. Kävin läpi yleisimpiä syitä alaraajojen turvotukseen ja turvotuksen fysiologiaa. Kerroin lymfajärjestelmän osuudesta kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme ja miten voimme tukea lymfajärjestelmän toimintaa. Lymfaterapia mielletään edelleen valitettavan usein ns. vaihtoehtohoidoksi, vaikka se on mitä suuremmassa määrin lääketiedettä ja kehomme perustoimintoja tukevaa hoitoa. No, uskon, että aihe herätti ajatuksia ja tarvetta pohtia säärihaavapotilaankin kohdalla kokonaisvaltaisempaa lähestymistapaa hoitotyössä.

Keith Cutting
Uutta ja mielenkiintoista oli seminaarissa kuulla Buckinghamshire Chiltern University College ja AAWC (The Association for the Advancement of Wound Care) edustajan, professori Keith Cuttingin esitystä biofilmistä eli haavan bakteerikannasta, joka on edelleen melko tuntematonta ja aiheuttaa haavan paranemisen hidastumista ja yleensä "väärän" hoitolinjan valinnan. Workshopeissa tutustuttiin uusimpiin haavanhoito tuotteisiin, joilla on merkitystä myös biofilmin hoidossa. Hyvä päivä siis!

Loppuviikon kruunasi käynti isäni 80 v syntymäpäivillä ja tanssikurssi, johon puolisoni jaksoi taas kiitetävästi osallistua ja innostua. Kaunis aurinkoinen syysväreillä hehkuva viikonloppu kuljettaa meitä kohti uusia kohtaamisia ja onnistumisia.

Sunday, 9 September 2012

LymphaTouch ja Hivamat messuilla

Keskiviikkona 5.9.2012 vietettiin Yrittäjän päivää ja Porvoossa järjestettiin Itä-Uudenmaan messut, paikkana PointCollege. Kivunhoito & Lymfaterapia Leena Vallin eli meikäläinen osallistui näytteilleasettajana mukaan tähän tapahtumaan. Päivä oli todella onnistunut! Kiitos siitä järjestävälle taholle! Näytteilleasettajat täyttivät juhlasalin, näyttämön ja sisääntuloaulan. Iloinen puheensorina täytti opiston tilat ja messuväkeä riitti koko päivän tasaiseen tahtiin. Tavattiin tuttuja ja saatiin uusia tuttavuuksia aikaan.

Messuilla esittelin yritykseni tuottamia kivunhoidon ja lymfaterapian palveluita. Messuvierailla oli mahdollisuus saada kokeeksi ilmainen  LymphaTouch hoito ja Hivamat syvävärähtelyhoito. Hoidon antajaksi olin pikakouluttanut ahkeran ja reippaan PointCollegessa opiskelevan lähihoitajaopiskelijan, Annen. Ammattimaisin ottein Anne hoiti demohoidot ja antoi tuleville asiakkaille informaatiota hoitomenetelmistä. Minä puhuin koko päivän suu vaahdossa kivunhoidon ja lymfaterapian tärkeydestä. Lisäksi kerroin edustamani HyVäl-verkoston toiminnasta (Hyvinvointi palveluiden verkosto - Nätverk för Välmående) www.hyval.fi ja Suomen sairaanhoitajaliiton yrittäjäsairaanhoitajat ry:n toiminnasta. www.sairaanhoitajaliitto.fi. Minulla oli siis messuilla tavallaan kolmen organisaation edustus.

Kuva: Maarika Weissman /PointCollege (Facebook)
Päivä sujui kuin siivillä. Innokkaita haastattelijoita ja hoidoista kiinnostuneita oli paljon. Haasteellista oli muistella kaikki hienot englannin kieliset sanat koskien omaa toimintaa, sillä PointCollegen kansainväliset opiskelijat kulkivat muistivihkoineen ja halusivat kuulla toiminnasta tarkemmin. Ihastuttavat tummaihoiset kaunottaret halusivat tietää mitä eroa on Suomessa opiskella sairaanhoitajaksi tai lähihoitajaksi ja miten kumpikin työllistyy? Asian lomassa lohkaisin vitsin siitä, että perinteisesti lääkärit menevät naimisiin sairaanhoitajien kanssa, joten tämä voisi olla yksi porkkana sairaanhotajaksi opiskelulle. Kuului ihana naurun remahdus ja kauniin valkoiset hampaat loistivat rivissä. Pieni hento, kaunis korealaistyttö oli myös hyvin kiinnostunut suomalaisesta hoitotyöstä. Kertoi opiskelevansa alaa Suomessa ja toivoi uutta tapaamista.

Tuleva viikko ei tuo paljonkaan muutosta hektiseen työtahtiin. Keskiviikkona luennoin Haavapäivillä Helsingin Messukeskuksessa lymfaterapian näkökulmasta haavapotilaan hoidossa. Suunnitteilla on lokakuun puolivälissä organisoida Porvoossa rintasyöpäpotilaille lymfaödeeman itsehoidon kurssi yhtenä iltana. Lokakuussa (11.10) pidetään myös Porvoossa terveydenhuollon henkilöstölle suunnattu LymphaTouch-koulutus. Koulutukset pitävät yllä vireyttä ja ammattitaitoa. Kouluttautumisella pyritään syventämään ammatillista toimintaa, jotta jokainen potilaskohtaaminen arjessa voisi olla ainutlaatuinen!

Sunday, 2 September 2012

Lymfan lumoissa

Vau mikä viikko! Kuluneella viikolla minulla on ollut ilo ja kunnia tavata mahtavia, asialleen omistautuneita ihmisiä terveydenhuollon eri aloilta. Työpäivät ovat täyttyneet kivusta, turvotuksesta ja elämän hallinnasta sekä yhteiskunnallisiin asioihin kantaa ottamalla. Edesmenneen Tapio Rautavaaran laulun sanoi: "Elämä on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa!"

Suuren vaikutuksen minuun on tehnyt uusi ystäväni, joka on myös tulevan Porvoossa järjestettävän koulutustilaisuuden yhteistyökumppanini. Nimiä mainitsematta, voin kertoa, että harvoin näkee niin muiden hyvinvoinnin edistämiseen omistautunutta siviiliä kuin tämä uusi tuttavuuteni on!  Hänen toimintansa edistää muiden potilastovereiden elämänlaadun paranemista ilman taloudellista intressiä. Tämä se on sitä kuuluisaa lähimmäisen rakkautta! Ihan aikuisten oikeesti!

Lymfaterapian arvostus Suomessa on askarruttanut mieltäni. Julkisessa terveydenhuollossa ei ole riittävästi tietoa lymfaödeeman hoidosta ja sairauteen suhtaudutaan edelleen vähätellen.  Tietoa lymfaödeeman hoidosta on kuitenkin saatavilla. Suomessa lymfaterapia ei kuulu sairaanhoitajien eikä lääkäreiden tai fysioterapeuttien koulutukseen. Tanskalainen biologian tohtori Emil Vodder aloitti lymfaterapia kouluttamisen 1930-luvulla. Suomessa järjestettiin ensimmäinen koulutus vuonna 1958. Suomen Vodder -Lymfaterapeutit rekisteröitiin v. 1974. Suomessa on pari lymfaterapia koulukuntaa, Vodder ja LYKO. Suomen Lymfahoito ry (LYKO) perustettiin vuonna 1990, mutta vasta vuonna 1996 Fysioterapialiitto hyväksyi lymfahoidon erikoisalayksikökseen.

LymphedemaTherapy-sivun lymfaödeemakuva
USA:ssa koulutusta on järjestetty v. 1990 lähtien. Tällä hetkellä USA:ssa on käytössä suomalaiseen LYKO-hoitoon verrattava CLT-menetelmä (= Complex Lymphatic Therapy), jossa hoito koostuu manuaalisesta lymfaterpiasta, kompressiohoidosta, liikunnan ohjauksesta, ihonhoidosta ja potilaan ohjauksesta näillä osa-alueilla. Erityisen mielenkiintoinen konsepti tulee Steve Nortonin klinikalta (http://www.nortonschool.com) Norton School of Lymphatic Therapy- koulusta. Tähän lymfapotilaan itsehoito-ohjelmaan pääsemme tutustumaan syksyn aikana Porvoossa. Jos jollekulle vielä on epäselvää mitä lymfaödeemalla tarkoitetaan, suosittelen käymään LymphaedemaTherapy-sivuilla (http://lymphedema-therapy.com) ja vasemmalta klikkaamaan kohtaa lymphaedema pictures (kuvat).

Ensiviikolla vietetään Positiivisuus-viikkoa. Silloin on hyvä muistaa, että "Elät pitempään heti kun ymmärrät, että kaikki aika, jonka olet onnettomana menee ihan hukkaan."  5.9.2012 vietämme Yrittäjä-päivää. Silloin järjestetään Porvoon PointCollegessa yrittäjämessut, johon voit tulla tutustumaan myös Sairaanhoitopalvelu-Leenan toimintaan ja kokeilemaan LymphaTouch sekä HIVAMAT-hoitoja.  Nähdään messuilla! :)