Sunday, 2 September 2012

Lymfan lumoissa

Vau mikä viikko! Kuluneella viikolla minulla on ollut ilo ja kunnia tavata mahtavia, asialleen omistautuneita ihmisiä terveydenhuollon eri aloilta. Työpäivät ovat täyttyneet kivusta, turvotuksesta ja elämän hallinnasta sekä yhteiskunnallisiin asioihin kantaa ottamalla. Edesmenneen Tapio Rautavaaran laulun sanoi: "Elämä on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa!"

Suuren vaikutuksen minuun on tehnyt uusi ystäväni, joka on myös tulevan Porvoossa järjestettävän koulutustilaisuuden yhteistyökumppanini. Nimiä mainitsematta, voin kertoa, että harvoin näkee niin muiden hyvinvoinnin edistämiseen omistautunutta siviiliä kuin tämä uusi tuttavuuteni on!  Hänen toimintansa edistää muiden potilastovereiden elämänlaadun paranemista ilman taloudellista intressiä. Tämä se on sitä kuuluisaa lähimmäisen rakkautta! Ihan aikuisten oikeesti!

Lymfaterapian arvostus Suomessa on askarruttanut mieltäni. Julkisessa terveydenhuollossa ei ole riittävästi tietoa lymfaödeeman hoidosta ja sairauteen suhtaudutaan edelleen vähätellen.  Tietoa lymfaödeeman hoidosta on kuitenkin saatavilla. Suomessa lymfaterapia ei kuulu sairaanhoitajien eikä lääkäreiden tai fysioterapeuttien koulutukseen. Tanskalainen biologian tohtori Emil Vodder aloitti lymfaterapia kouluttamisen 1930-luvulla. Suomessa järjestettiin ensimmäinen koulutus vuonna 1958. Suomen Vodder -Lymfaterapeutit rekisteröitiin v. 1974. Suomessa on pari lymfaterapia koulukuntaa, Vodder ja LYKO. Suomen Lymfahoito ry (LYKO) perustettiin vuonna 1990, mutta vasta vuonna 1996 Fysioterapialiitto hyväksyi lymfahoidon erikoisalayksikökseen.

LymphedemaTherapy-sivun lymfaödeemakuva
USA:ssa koulutusta on järjestetty v. 1990 lähtien. Tällä hetkellä USA:ssa on käytössä suomalaiseen LYKO-hoitoon verrattava CLT-menetelmä (= Complex Lymphatic Therapy), jossa hoito koostuu manuaalisesta lymfaterpiasta, kompressiohoidosta, liikunnan ohjauksesta, ihonhoidosta ja potilaan ohjauksesta näillä osa-alueilla. Erityisen mielenkiintoinen konsepti tulee Steve Nortonin klinikalta (http://www.nortonschool.com) Norton School of Lymphatic Therapy- koulusta. Tähän lymfapotilaan itsehoito-ohjelmaan pääsemme tutustumaan syksyn aikana Porvoossa. Jos jollekulle vielä on epäselvää mitä lymfaödeemalla tarkoitetaan, suosittelen käymään LymphaedemaTherapy-sivuilla (http://lymphedema-therapy.com) ja vasemmalta klikkaamaan kohtaa lymphaedema pictures (kuvat).

Ensiviikolla vietetään Positiivisuus-viikkoa. Silloin on hyvä muistaa, että "Elät pitempään heti kun ymmärrät, että kaikki aika, jonka olet onnettomana menee ihan hukkaan."  5.9.2012 vietämme Yrittäjä-päivää. Silloin järjestetään Porvoon PointCollegessa yrittäjämessut, johon voit tulla tutustumaan myös Sairaanhoitopalvelu-Leenan toimintaan ja kokeilemaan LymphaTouch sekä HIVAMAT-hoitoja.  Nähdään messuilla! :)

No comments:

Post a Comment