Saturday, 22 September 2012

Lymfaa, flunssaa ja leidejä

Syyskukkien hehkua
Syksy värjää luonnon kauniiksi ja siitä huolimatta mieli halajaa lämpöön ja aurinkoon. Suomen suvi oli lyhyt, samoin lomani. Uutta lomaa ei ole näköpiirissä, mutta haaveissa kylläkin. Näin flunssakauden ollessa pahimmillaan, olisi ihanaa saada nousta lentokoneeseen ja suunnata kohti etelän lämpimiä maita. Oli niin tai näin, niin nyt jos koskaan, on todella tärkeää huolehtia riittävästä vitamiinien saannista. Tällä tuetaan vastustuskykyämme ja ehkäistään flunssan ym. sairauksien puhkeamista. Mediassa riepotellaan ravinnon merkitystä ja ollaan monta mieltä mm.ravintolisien käytöstä. Lääkäri Antti Heikkilä oli syyskuussa Studio 55 haastateltavana tästä aiheesta ja hän kertoi asiantuntevasti suosittelevansa D - ja C-vitamiini lisää varsinkin syksyllä ja talvella. Näillä vitamiineilla on vaikutusta myös syövän syntymisessä ja vastustuskyvyn kohentamisessa. Jos ohjelma jäi katsomatta niin sen voi nähdä netistä: http://www.katsomo.fi/?progId=140659 otsikolla Tärkeä D-vitamiini.

Tiistaina minulla oli ilo saada tutustua ihaniin leideihin rintasyöpään sairastuneiden naisten vertaistukiryhmässä. Lymfaterapeutin ja sairaanhoitajan ominaisuudessa toivon, että pystyn jatkossakin kehittymään tämän potilasryhmän hoitajana. Luin viikolla Suomen Lääkärilehden 24/2012 vsk 67 (s. 1900 - 1903) artikkelin Rintasyöpäpotilaan seuranta terveyskeskuksessa. Artikkelin on kirjoittanut Liisa Sailas Syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Kuopion Yliopistollisesta sairaalasta ja Pirjo Leinonen terveyskeskuksen lääkäri Nurmeksen terveysasemalta. Artikkelissa oli paljon faktaa, mutta se jätti minut jotenkin "kylmäksi". Ymmärrän, että artikkeli on tarkoitettu lääkäreille (koska se oli heidän alan julkaisussa), mutta siitä puuttui mielestäni syvällinen ymmärrys potilaan tilasta ja kokemuksesta. Leikkauksen ja hoitojen aiheuttamat sivuvaikutukset ja loppuelämän kestävät ongelmat mainittiin artikkelissa "haittoina". Tapaan päivittäin rintasyövän takia leikattuja ja hoidettuja naisia, joilla on hoito-ongelmana mm. lymfaödeema, hermokipuja, liikerajoitteita, liitännäissairauksia yms. En voi sanoa, että heillä on "haittoja" vaan pikemminkin suuria ongelmia ja elämänlaatua heikentäviä hoidon sivuvaikutuksia, joita hoidetaan perusterveydenhuollossa satunnaisen huonosti. Lymfaödemaa ei aina edes tunnisteta ajoissa vaan turvotusta pidetään "normaalina".

Tähän aiheeseen liittyen järjestämme Porvoossa rintasyöpäleikatuille lymfaödeeman kanssa kamppaileville naisille verkostoitumis- ja koulutusillan 17.10.2012 klo. 17 - 20. Lisätietoja saa pyytää aiheesta yhteydenottolomakkeella, joka löytyy kotisivuiltani www.sairaanhoitopalveluleena.com. Tilaisuuteen täytyy ilmoittautua etukäteen 10.10 2012 mennessä. Paljon hyvää on tulossa..... Uusia tuulia ja innostusta, kunhan pysytään terveinä. Syödään terveellisesti, liikutaan, nukutaan riittävästi, tavataan ystäviä ja napsitaan purkista D- ja C-vitamiinia.

No comments:

Post a Comment