Sunday, 14 October 2012

Lymfaödeema - terveydenhoidon musta aukko

Tänään oli Uusimaa-lehdessä todella hyvin kirjoitettu artikkeli rintasyövästä ja lymfaödeemasta. Kiitos kuuluu artikkelin kirjoittajalle Eija Quinlanille, joka oli taas kerran paneutunut huolella aiheeseen ja tehnyt vaikeasta asiasta asiallisen ja "lämpimän" artikkelin. KIITOS!
Lymfaödeeman "lähettiläs" työssään :)
Toinen suurkiitos ihanalle, rohkealle ja upealle rintasyövän sairastaneelle ystävälleni ja yrittäjäkollegalleni Hanna Sumelius-Larsenille, joka artikkelissa antoi hyvälle asialle kasvot ja sydämen. VAU! Koen itseni todella etuoikeutetuksi saadessani olla kyseisten naisten ystävä. Uusimaa-lehti ilmestyy Itä-Uudellamaalla, mutta nettiversiona se löytyy osoiteesta: http://www.uusimaa.fi/artikkeli/159753-kuka-tahansa-voi-saada-rintasyovan.  Olen linkittänyt artikkelin myös omalle ja Sairaanhoitopalvelu-Leenan Facebook sivuille.

Roosanauha kampanjan ollessa käynnissä päätimme myös Porvoossa tehdä jotain ainutlaatuista ja edistyksellistä asian tiimoilta. Järjestämme tulevana keskiviikkona 17.10.2012 rintasyöpään sairastuneille verkostoitumis- ja koulutusillan. Puhun monikossa, koska toinen puuhanainen on uusi ystäväni Martine Sarret-Talvela, jonka ansiosta illan tarve nousi esiin ja hänen innoittamana lähdimme suunnitelemaan tätä tapahtumaa. Verkostoituminen on todella tärkeää, sillä vertaistuki on kultaakin arvokkaampaa. Siitä saa käytännön vinkkejä, eikä siinä ole kyseessä kenenkään oman edun tavoittelu. Aloitamme ensimmäisellä kerralla toisiimme tutustumisen ja parilla teemalla. Tuomme esiin matkailussa huomioitavia seikkoja lymfaödeeman hoidon kannalta ja esittelemme amerikkalaisen lymfaterapia asiantuntija Steve Nortonin kehittämää lymfaödeeman itsehoito konseptia. Koen, että asia on todella tärkeä, sillä toimiessani sairaanhoitajana jo 27. vuotta, en muista, että olisin koskaan täysin ymmärtänyt lymfaödeeman vaikutusta rintasyöpäleikatun potilaan elämän laatuun ennen kuin vasta nyt lymfaterapeuttina saamani koulutuksen ja käytännön kokemuksen myötä. Tämä osa-alue on terveydenhuollossa musta aukko. Aihetta ei käsitellä eikä opeteta riittävästi koulutuksessa eikä työelämässä. "Kun ei tiedä, että ei tiedä niin ei voi tietää, että ei tiedä." Näin se on nähtävä!

Uusia tuulia puhaltaa myös vastaanotollani. Voi olla (ja toivon todella sitä), että kohta palveluni täydentyvät fysioterapeutin asiantuntijuudella. JESS! Näillä mennään kohti uutta viikkoa!

No comments:

Post a Comment