Saturday 18 May 2013

Siisti arpi voi olla iso harmi!

Poikkeuksellisesti asetun kirjoittamaan blogia jo näin lauantaina. Huomisen aion pyhittää muille hommille ja perheelle. Viikko on ollut taas mielenkiintoinen ja antoisa. Maanantaina vietimme Kansainväistä Sairaanhoitajapäivää. Tiistaina sain kertoa yrittäjyydestä ihanille tuleville sairaanhoitajille Porvoon Laurea Ammattikorkeakoulussa. Mahtavaa nähdä nuorta osaamista ja innostusta sekä hyvää asennetta hoitotyötä ja yrittäjyyttä kohtaan. Keskiviikkona osallistuin hoitotyön yrittäjänä Porvoossa järjestettyyn vaikuttajaraatiin kaupungintalolla. Tilaisuus poiki uusia tuttavuuksia ja kontakteja niin poliittisella kentällä kuin yrittämisen saralla.

Hoitotyössä olen kohdannut innostavia arpia! Tavallista on, että vamman tai leikkaushaavan paranemista seurataan ja pyritään välttämään haavan tulehtuminen. Kun haava/arpi paranee hyvin, ollaan tyytyväisiä. Mutta, miten on mahdollista, että ns. hyvin parantunut haava on silti kipeä, kireä ja aiheuttaa liikerajoitusta? JEP, vastaus on taas "faskia" ja "inflamaatio" sekä "turvotus". Emme edelleenkään rohkaise riittävästi liikuttamaan arpea, jotta se ei tartu liiaksi sidekudosrakenteisiin. Emme myöskään kehoita hoitamaan arpea ympäröivää ihoa emmekä suosittele turvotuksen aktiivista hoitamista esim. lymfaterapian keinoin. Miksi? Sen sijaan monet ovat todella varovaisia arpien käsittelyssä. Arpeen EI kosketa! Oma kokemukseni on, että jos vastaanotolle tulee henkilö, jolla on kipuja, liikerajoitteita, turvotusta ja asentovirheitä, kysyn: "Onko sinulla arpia?" Yleensä on ja kun ne hoidetaan ja käsitellään niin vaivat lievittyvät tai jopa häviävät! Uskomatonta, mutta totta! Käsittelyyn käytän manuaalista tekniikkaa ja apuna alipainehoitoa.

8-lihastoimintaketjua
lähde: www.innosport.fi
Alipainehoito on Suomessa vielä lapsen kengissä, vaikkakin meitä menetelmän käyttöön vihkiytyneitä onkin jo melkoinen joukko. Silti julkinen sektori suhtautuu asiaan vielä melko epäilevästi. Onneksi pikkuhiljaa on saatu kerättyä tietoa ja tutkimustuloksia, jotka auttavat esim. lääkäreitä ymmärtämään hoitomuodon tehokkuutta. Myös hoitomuodon leviäminen johtaviin hoitolaitoksiin, kuten esim. Johns Hopkins sairaalaan Baltimore, USA tuo lisäinfoa ja arvoa. HLD Oy:n Youtube-linkistä löytyy Johns Hopkins sairaalan ortopedin lausunto alipainehoidon tehosta. Hän suosittelee hoitoa ennen leikkausta, jotta kudosturvotus vähenee ja toimenpide on helpompi suorittaa. Lisäksi hän kehuu menetelmän hyötyä arpien hoidossa, kivun lievityksessä ja nivelten leikkauksen jälkeisessä kuntoutuksessa. Saman sairaalan fysioterapeutti painottaa hoidon tehoa lymfaödeeman ja varsinkin fibroottisen kudoksen hoidossa. Merkittävää hänen mukaansa on myös hoitoaikojen lyheneminen käytettäessä alipainehoitoa.

Samasta Youtube-linkistä löytyy myös Suomen Olympiakomitean fysioterapeutin Seppo Pehkosen haastattelu PhysioTouchin käytöstä ja hyödyistä urheilijoiden hoidossa ja huollossa. Arpien hoidosta pääsemme taas faskioiden käsittelyyn. Arvet vaikuttavat siis lihastoimintaketjuihin ja näin ollen koko kehon asentoon, ryhtiin ja liikeratoihin. Joskus voi siis olla niin, että vaikka on pieni arpi, niin siitä on suuri vaiva!

No comments:

Post a Comment