Sunday, 6 October 2013

Roosa-nauha, mitä ajatuksia se herättää?

Kuluneella viikolla on taas vietetty valtakunnallista Roosa-nauhapäivää 4.10. "Roosa nauha -keräys auttaa rintasyöpään sairastuneita ja heidän läheisiään tänään ja tulevaisuudessa, sekä lisää tietoisuutta rintasyövän ehkäisyn mahdollisuuksista. Lahjoitusvaroilla tuetaan kotimaista rintasyöpätutkimusta sekä sairastuneille ja heidän läheisilleen tarjottavaa maksutonta neuvontaa. " (linkki kampanja sivuille). Näin kertoo kanpanja sivulta lainattu teksti. Samalla sivustolla Syöpäsäätiön hallituksen puheenjohtaja Seija Grenman toteaa:
"Roosa nauha on rintasyövän vastaisen taistelun symboli kaikkialla maailmassa. Ostamalla joka vuosi uuden vaaleanpunaisen nauhan, ja kantamalla sitä rinnassamme voimme näyttää että välitämme. Jokaisen apu on tärkeä."

Wire-messulla HyVäl-verkostoa esittelemässä.
Kampanja on hyvä ja tärkeä. Kuitenkin olen sitä mieltä, että se on liian suppea. Kampanjan tulisi laajentua käsittämään myös rintasyöpäleikattujen jatkohoitoa ja varsinkin lymfaödeeman hoidon tehostamista, sen ennaltaehkäisyä ja tiedottamista sen synnystä ja vaikutuksesta elämänlaatuun. Tässä meillä on terveydenhuollossa vielä melkoisia puutteita. Kolmekymmentä vuotta olen tehnyt sairaanhoitajan työtä ja olen erikoistunut sisätauteihin ja kirurgiaan. Vasta opiskeltuani lymfaterapeutiksi vuonna 2009 avautui minulle täysin "uusi maailma". Ensin nousi mieleeni VIHA! Miksi kukaan ei ollut opettanut minulle lymfajärjestelmän tärkeää merkitystä eikä sen toiminta periaatteita? Koulussa opittiin immuunijärjestelmän toimintaa ja immuniteetin syntyä, mutta varsinaisesti imusuonijärjestelmän toiminnasta ja sen tärkeydestä, puhumattakaan sen vajaatoiminnan aiheuttamista haitoista ja niiden hoidosta, ei puhuttu. Eikä puhuta tänä päivänäkään! Lymfaterapia luokitellaan valitettavan usein edelleenkin ns. vaihtoehtohoitoihin ja sitä pidetään enemmän tai vähemmän "huu-haa-hoitona". Totuus on kuitenkin aivan toinen. Siksi toivoisin Roosanauha-kampanjan ottavan laajemmin esille myös syöpähoitojen jälkiseurausten hoidot.

Lymfaödeeman symboliksi on valikoitunut turkoosi perhonen ja joskus näkyy myös turkoosia nauhaa asiaa symboloimassa. Tästä aiheesta kirjoitin jo aiemmassa blogissani 27.1.2013. Vaikka tässä kritisoin Roosa-nauha kampanjan suppeutta, en todellakaan tarkoita, että se on huono enkä millään muotoa väheksy sitä, päinvastoin. Lauantaina Porvoossa pidetyillä Wire-messuilla oli Roosa-nauha kampanja näkyvästi esillä näytteilleasettajien pukeutumisessa. Roosa-nauha rintaan ja tuetaan hyvää asiaa. Koskaan ei voi tietää, ketä meistä tämä yleinen syöpä kohtaa.

No comments:

Post a Comment