Saturday 22 March 2014

Leikkauksen jälkeinen krooninen kipu

Viikon päästä siirrymme kesäaikaan. Tänään ilma on ollut kuin morsian ja nyt voi jo selvästi aistia kevään olevan tulossa, ihanaa! Corsentialiksen voimalla tein aamupäivällä rivakan sauvakävelylenkin enkä edes väsähtänyt tullessani ylös jyrkkää ylämäkeä Epoossa! VAU!

Viikko on taas kerran ollut tiukka työtahdiltaan ja monta kiinnostavaa kipu- ja turvotusvaivaa olen saanut hoitaa. Viime maanantaina käynnistimme vastaanotollani (sh-opiskelijat ja minä) asiakaskyselyn, jonka on tarkoitus jatkua noi kuukauden ajan. Haaveenani on saada kehittämisehdotuksia ja palautetta hoitotyöstä potilailtani. Vastauksia odotellaan innolla.

Posti toi viikolla Kipuviesti-lehden, joka on Suomen Kivuntutkimusyhdistyksen jäsenlehti. Siinä osui silmiini Tuomo Meretojan kirjoittama ajankohtainen artikkeli: Leikkauksen jälkeinen kroonistuva kipu ja sen riskitekijät. Aiheesta on tehty useita tutkimuksia, joihin Meretoja viittaa ja mainitsee ne viitteissään. Leikkauksen jälkeinen kroonistunut kipu on huonosti ymmärretty tapahtumaketju ja siksi valitettavasti myös monesti huonosti hoidettu. Tutkimusten mukaan kivun kroonistumiselle operaation jälkeen on löydetty useita riskitekijöitä. Esim. jos potilaalla on krooninen kipu ennen leikkausta, saattaa se jäädä päälle tai jopa pahentua leikkauksen jälkeen. Nuori ikä, ylipaino, geneettinen alttius krooniselle kivulle ja psykososiaalinen sairastavuus lisäävät riskiä krooniselle kivulle leikkauksen jälkeen. Tietysti leikkaustyyppi, johon esim. sisältyy hermovaurioriski, laajat kudosvauriot, kudoksen hapenpuute (esim. liian kireä haava/arpi) sekä voimakas tulehdusreaktio (turvotus, punoitus, kipu) toimenpiteen jälkeenlisäävät kroonisen kivun kehittymistä, puhumattakaan sädehoidosta ja solusalpaajahoidoista.
PhysioTouch hoito vähentää
postoperatiivista kipua ja turvotusta tehokkaasti!

Edellistä listaa lukiessa ihmettelee, että ihmiset ylipäätänsä tulevat kivuttomiksi leikkausten jälkeen. Anestesiologit ja sairaalan hoitotiimi hoitavat leikkauspotilaiden kipua hyvin heti leíkkauksen jälkeen, mutta kun potilas siirtyy jatkohoitoon osastolle ja kotiutuu, siirtyy kivunhoidon vastuu yleensä hoitavalle lääkärille eli kirurgille tai kotihoidon vastuulääkärille. Tällöin kroonisen kivun mahdollisesti leikkauksen jälkeen saavat henkilöt, tulisivat olla erityisen tarkan seurannan ja hoidon kohteena. Jos esim. rintasyöpäleikattu potilas on poikkeuksellisen kipeä jälkitarkastuksessa, tulisi potilas ohjata kivunhoidon asiantuntijan luo tai konsultoida monialaista kipuklinikkaa nopealla aikavälillä. Suomessa tehdyssä tutkimuksessa (Tasmut, von Smitten, Hietanen, et al.) käy ilmi, että rintasyöpäleikkauksen jälkeen kivun kroonistumisen riskiryhmässä ovat kainaloevakuaation ja sädehoidon saaneet masennukseen taipuvaiset potilaat, joilla on ollut kipua leikkkausalueella ennen leikkauksen tekoa.

Kipusairaanhoitajana voin sanoa, että "Kyllä minä mieleni niin pahoitan, kun potilaat tulevat leikkauksen jälkeen vastaanotolle ja heillä on jo krooninen kipu. Olisko voitu tehdä jotain jo vähän aiemmin?"

No comments:

Post a Comment