Sunday, 27 April 2014

Kyynärpään iskuvamma

Kyllä se karman laki on hirmuinen! Aamulla aurinko paistoi ja kävin sauvakävelylenkillä. Kaikki oli hyvin. Kotona tuli sanaharkkaa puolison kanssa mitättömästä asiasta. Kiukun puuskassa käännähdin nopeasti, liukastuin sukkasillaan laminaattilattialla ja tömähdin suorilta jaloilta vatsalleni eteisen kivilattialle oikea kyynärpää edellä. PAM! Infernaalinen kipu löi tajuntaani eikä kättä voinut liikuttaa. Itkuhan siinä pääsi ja sitten makasin hetken manaillen lattialla.

Pääsin omin avuin ylös ja hain kylmäpussin kyynärpäähän ja nostin käden koho asentoon. Kipua taltuttamaan laitoin pari settiä lääkkeetömiä akupunktiokipulaastareita. Olo oli siedettävä, mutta kipua asteikolla 0-10 oli 5/10, kun se heti tapahtuman jälkeen oli n 9/10. Autoa en pysty ajamaan, en saa käteen niin paljon puristusvoimaa, että voisin vaihtaa vaihteita. Mies lähti kyyditsemään työpaikalle, josta hain PhysioTouchin ja kinesioteippiä.

Kotona tein PhysioTouch alipainehoidolla n 30 min käsittelyn koko oikeaan yläraajaan. Kipu ja paine kyynärpäässää lievittyi. Kinesioteipeillä pyrin aktivoimaan kireät faskiat hauiksessa ja kyynärpään ja ranteen välissä. Nyt käsi koukistuu hyvin, mutta sen suoristaminen on hankalaa

PhysioTouch on hyvä akuutissa vaivassa.
vielä. Suoristaessa kyynärpään ympärillä olevat kalvot ja jänteet kiristyvät ja kipu lisääntyy. Sormia yritän pumpata ja aktivoida lymfajärjestelmää tässä kirjoittamalla. Kyynärpäässä on pieni turvotus (olisi paljon isompi ilman alipainehoitoa) ja kireys eli paikallinen imflammaatio kudosvauriosta kyynärpäässä. Hermot pienessä pinteessä turvotusmassassa, koska sormien puristusvoima heikko ja käsi kylmä.

Ilta aikaa tehdä vielä aktiivisia hoitoja ja kuntouttaa kättä. Huomenna olisi työpäivä klo 9 - 17 ja hoitojen tekemiseen tarvitsen toimivaa oikeaa yläraajaa! No, katsotaan miten tässä käy.

Sunnuntain blogi on nyt lyhyt, mutta palaan asian tiimoilta ja kerron, kuinka kyynärpään iskuvamma hoituu livenä. Kipusairaanhoitaja on sen verran empaattinen, että on kokenut ja kokee monia vaivoja, jotta tietää miltä potilaasta tuntuu ja kuinka häntä voi auttaa! :)

No comments:

Post a Comment