Saturday, 21 June 2014

Jäykkä lantio hartia-, selkä- ja jalkavaivojen syynä!

Suomen suvi on suloinen. Juhannuspäivä on alkanut puolipilvisenä ja melko viileänä ainakin Porvoossa. Hetki sitten taivas repesi lyhyeen sadekuuroon ja nyt taas aurinko paistaa. Mikä tässä kuitenkaan ollessa. Ehdin juuri sadekuuron alta pois, kun kävin puolisoni kanssa virkistävällä kävelylenkillä metsätiellä. Tapasimme matkalla mäyrän ja nautimme kauniista luonnon vehreydestä ja raikkaasta ilmasta!

Kävellessä kiinnitin huomiota siihen, miten asentoni vaikuttaa koko kehon tuntemuksiin. Vääränlainen lantion asento tuntui kipuna vasemman jalkaterän ulkoreunassa. Kun korjasin lantion asentoa, kipu jalassa loppui. Tämä asia on tärkeä! Luin aiheesta viikolla hyvin kirjoitetun artikkelin. Selkähelvetti-kirjan kirjoittaja, Satu Väisänen, kirjoitti artikkelin Apu Terveys-lehteen otsikolla: Letkeyttä lantioon. Siinä hän painottaa sitä, että lantio on keskus, joka pitää huolta lihastasapainosta ja ryhdistä. Jos lantiossa on virheasentoja ja toimintahäiriöitä, heijastaa se ongelmia koko vartalon alueelle.

Tämä mekanismi on todella jokapäiväinen haaste työssäni. Potilaat tulevat vastaanotolle mitä erilaisimpien tuki- ja liikuntaelin vaivojen aiheuttamien kipujen takia. Hoito lähtee tilanteen kartoittamisesta ja ymmärtämisestä. On tärkeää tietää, miten keho toimii ja miten virheasennot ja toistuvat samalaiset liikesarjat arjessa, kuormittavat kehoa, joka alkaa oireilla. Kipu on oire, jolle täytyy löytyä syy. Vasta, kun voimme panueutua syyn elinointiin tai korjaamiseen, kipu alkaa lievittyä. Kivunhoito on pitkällinen prosessi ja nimenomaan oppimisprosessi, jossa pyritään aktiivisesti vaikuttamaan kivun syyhyn eikä vain oireen lievittämiseen.

"Koska keho toimii kineettisenä ketjuna päästä varpaisiin, lantioon vaikuttaa myös yläkehon ja jalkaterien toiminta. Kehoa luonnollisesti kuormittavassa liikkeessä tapahtuu sopivasti kiertoa ja joustoa. Kävelyssä ja juoksussa tulisi rintarangan olla liikkuva, vaikka harvalla se sitä on. Jäykkä rintaranka vivuttaa liikkeen lannerankaan ja ylikuormittaa sen." kirjoittaa Väisänen. Eli suurin osa selkäkivuista johtuu koko rangan ja varsinkin rangan ympärillä olevien lihasten ja sidekudosten liiallisesta kireydestä. Tämä aiheuttaa virheasentoa lantioon ja sitä kautta alaraajoihin ja sieltä taas ylös jne. Oravanpyörä on valmis!
Liikkuminen on pääasia!

Nykyään harva lääkäri tai terapeutti ajattelee kipu- ja liikerajoiteongelmia näin kokonaisvaltaisesti. Kipuun määrätään yleensä lepoa ja liikuntaa sopivassa suhteessa, tulehduskipulääkettä ja mahdollisesti lyhyttä sairauslomaa. Olemme erikoistuneet hoitamaan oiretta, mutta syyn hoito jää vähemmälle huomiolle tai jopa kokonaan huomioimatta. Siis: kuka lohduttaisi Nyytiä?

Jokainen on vastuussa omasta hyvinvoinnistaan! Toivon kaikille mahdollisuutta hankkia letkeyttä lantioon kesän aikana. Näin jaksamme paremmin kohdata arjen haasteet syksyn saapuessa. Meikä meinaa mennä illalla tanssilavalle pistämään jalalla koreasti ja liikettä lantioon!

No comments:

Post a Comment