Saturday 23 August 2014

Mikä ihmeen CRPS?

Kun henkilö, joka on kärsinyt kovista hermokivuista usean vuoden ajan sanoo, että muutamasta tekemästäni hoidosta on ollut enemmän apua, kuin mistään aikaisemmista hoitokokeiluista, tunnen onnistuneeni ja olevani oikealla tiellä!

Tällainen ikävä hermokipu voi syntyä esim. venähdyksen, murtuman tai leikkauksen jälkeen ja joskus jopa ihan mitättömältä tuntuvan vamman jälkeen. CRPS oireyhtymä (Complex regional pain syndrome) on todennäköinen, jos vamman jälkeen raajaan tulee voimakas kipu, turvotusta, iho muuttuu kosketus herkäksi, ihon väri ja lämpötila vaihtelevat, raaja vapisee sitä liikuteltaessa ja potilaalla ilmenee uniongelmia. Myöhemmässä vaiheessa esiintyy kipeän raajan hahmotus- ja tunto - sekä liikerata muutoksia. CRPS on vakava ja invalidisoiva neuropaattinen kiputila, joka valitettavasti on melko huonosti tunnettu.

Kipsin jälkeinen CRPS oire - kuva ei liity tekstin tapaukseen.
(copyright Leena Vallin)
CRPS potilaat joutuvat usein erilaisten hoitokokeilujen ja lääkehoitojen kierteeseen. Paras näyttö kirjallisuuden mukaan on kolmivaiheisella Graded Motor Imagery (GMI) terapialla, joka käsittää mm. mielikuvaharjoituksia ja ns. peiliterapiaa. Lymfaterapiaa käytetään akuuttivaiheessa turvotuksen vähentämiseen, aineenvaihdunnan parantamiseen ja kipuilevan raajan rentouttamiseen. Käsittely karaisee ihoa ja stimuloi aivojen kipukeskusta. Lääkinnällisiä kompressiovaatteita käytetään kipuilevan raajan hahmotuksen parantamiseen, kivun lievittämiseen ja turvotuksen hoitoon. Oikeanlaisella terapialla voidaan palauttaa kipeän raajan toimintakyky ja parantaa potilaan elämänlaatua!

Oma potilaani koki merkittävän hyödyn jo kolmella PhysioTouch hoitokerralla ja lääkinnällisellä kompressiovaatteella. Kivuliaan raajan kipu väheni, toimintakyky parani ja potilas koki elämänlaadun parantuneen. Viiden vuoden hoitokierteen jälkeen hän ihmetteli, miksi ei kukaan aiemmin ole puhut tällaisesta ongelmasta eikä kokeillut mainittuja hoitotoimia? Hyvä kysymys!

No comments:

Post a Comment