Sunday 26 October 2014

Fibromyalgia ja Ehlers-Danlos syyssään paineissa

Tänään on virallisesti siirrytty talviaikaan. Yöllä siirrettiin kelloja tunti taaksepäin. Talven tulon aistii jo luissa ja ytimissä sekä mielessä. Varma merkki siitä on myös talomme ullakolle pyrkivät metsähiiret, jotka öisin rapistavat vintillä. Viikossa olemme pyydystäneet jo neljä hiirtä, YÄK! Onneksi minulla on puoliso, joka tekee tätä raatojen poiskuljetus hommaa! Ostimme elektronisen hiirenkarkoittimenkin, mutta sanottavammin ei siitä ole ollut hyötyä.

Syksyn viima ja matalapaine aiheuttavat monelle kroonisesta kivusta kärsivälle lisää kipuja ja sitä kautta myös unettomuutta ja masennusta. Ennen vanhakansa kertoi, kuinka he voivat nivelissään ja kehossa tuntea lähestyvän matalapaineen ja säänvaihtelut. Puhuttiin reumatismista. Tekniikan ja lääketieteen kehittyessä on löydetty oireyhtymiä, joissa yhtenä oireena on herkkyys aistia esim.
ilmanpaineen vaihtelut kipuna kehossa. Tällaisia sairauksia ovat esim. fibromyalgia ja Ehlers-Danlos - oireyhtymä. Molemmille on tyypillistä myös huono unenlaatu ja uupumus oireyhtymä, jotka myös osaltaan pahentavat kipuja.

Fibromyalgiasta löytyy hyvä artikkeli Suomen kipu ry:n julkaisemasta lehdestä Kipupuomi 1/2010 s. 12-14. Artikkelin kirjoittaja on reumatologian professori Pekka Hannonen. Ehlers-Danlos-oireyhtymä
on harvinaisempi ja huonommin tunnettu perinnöllinen sidekudossairaus, joka vaikuttaa koko potilaan elämänlaatua heikentävästi. Molemmissa sairauksissa on hyvin paljon samanlaisia oireita ja erotusdiagnoosin teko voi olla hankalaa, varsinkin jos tutkivalla taholla ei ole riittävästi tietoa näistä.

Suomen Kivuntutkimusyhdistys järjestää hoitotyön eri ammattiryhmille korkeatasoista kivunhoidon koulutusta. Olen ollut yhdistyksen jäsen jo vuodesta 2000, jolloin aloitin kivunhoidon asiantuntijaopintoni Jyväskylän AMK:ssa. Näissä piireissä olen oppinut paljon ja tänä päivänä yritykseni toimintaan kuuluu myös näiden edellä mainittujen potilasryhmien hoito. Lymfaterapiasta ja hoitotyön kivunhallinta menetelmistä sekä ravinto- ja liikunta ohjauksella on todettu suotuisia vaikutuksia. Myös kunnon yöunen turvaaminen on tärkeää.
Ylivenyvä iho on yksi  Ehlrs-Danlos oire.
(dos Ilkka Kaitila/ www.ehlers-danlos.fi)

 Uusimmassa Suomen kivuntutkimusyhdistyksen jäsenlehdessä; Kipuviesti 2/2014 s. 44 - 47, työterveyspsykologi ja kipupsykologi, Riikka Jakonen, kirjoittaa otsikolla: Fibromyalgian hoito on tunnetyötä. Artikkelissa hän valottaa sitä, kuinka fibromyalgia (ja tietysti muutkin samankaltaiset kroonisen kivun sairaudet) herättävät terveydenhuollon ammattilaisissa tunteita. Kaikki hoitoon osallistuvat eivät edes usko näiden sairauksien olemassaoloon. Riikka painottaa kokonaisvaltaisen hoidon merkitystä. Jos huomioimme vain kehoa niin fibromyalgian ( ja minun mielestäni tähän voi lisätä myös esim. EDS-syndrooman) hoito epäonnistuu erittäin suurella todennäköisyydellä. Kivun hoito on aina kokonaisvaltaista kipupotilaan kohtaamista ja ohjaamista kohti omaa hoitoa!

No comments:

Post a Comment