Sunday, 14 December 2014

Mahdollisuus lymfaterapiaan puhututtaa

Joulun alla ihmisillä on tapana kokoontua viettämään kiireetöntä aikaa yhdessä. Siitä se lähtee, joulun tunnelma! Tänään haluan lausua KIITOKSET ihanille ladyille, jotka kutsuivat minut mukaansa joulupäivälliselle kuluneella viikolla Eloisaan. Tunnelma oli intiimi ja lämmin. Tarjoilu maittavaa, henkilökunta osaavaa ja seura sydämellistä! Oikein Hyvää Joulua koko Porvoon "Leenan ladyt"-tiimille!

Viikolla mieleni on tummunut ajatuksesta, että potilaita pompotellaan ja hoitovastuuta siirretään liian helposti. Tämä koskee monia potilasryhmiä, mutta esimerkkinä mainittakoon rintasyöpään sairastuneet henkilöt. Varsinainen syövän hoito meillä Suomessa on huippuluokkaa, mutta jälkiseuranta ja hoidon seurauksena syntyneet vaivat, kuten esim. lymfaödeema eli imusolmukkeiden poistoista ja hoidoista aiheutunut vaikea kudosturvotus, hoidetaan heikosti.

Lymfaödeeman hoidoista löytyy suosituksia, mutta ei lakia! Infoa löytyy esim. rintasyöpäyhdistyksen sivuilta, mutta käytännössä esiintyy valtavaa tietämättömyyttä lymfaödeeman synnystä ja hoidosta. Tämän totean omalla 30-vuotisella sairaanhoitajan kokemuksellani. Olin tehnyt sairaanhoitajan hommia yli 20 v kun hakeuduin lymfaterapiaopintoihin. Vasta tällöin silmäni avautuivat ja ymmärsin, kuinka puutteellinen tietoni tästä ongelma-alueesta oli ollut. Suomessa ei terveydenhuoltohenkilöstölle (sairaanhoitajat, lähihoitajat, fysioterapeutit ja lääkärit) opeteta lymfaterapiaa koulutuksessa! Siksi me emme osaa riittävän hyvin vastata tämän potilasryhmän tarpeisiin.

Lymfaterapiaan kuuluu monta osa-aluetta ja yksi niistä on kompressiotuotteet. Nämä ovat hoidon kulmakivi ja niiden poisjättäminen on hoitovirhe. Tuotteet ovat hintavia, samoin kuin hoidot, mutta vielä kalliimmaksi tulee hoitamaton lymfaödeema, joka etenee ja heikentää potilaan elämänlaatua ja aiheuttaa liitännäissairauksia, joiden hoito maksaa lisää. Maksusitoumuksia hoitoihin ja tukituotteisiin myönnetään sattumanvaraisesti ja erilaisin perustein eri paikkakunnilla. Säästötoimien lisääntyessä kriteerit maksusitoumuksen saamiseen ovat tiukentuneen entisestään. Tämä on todella lyhytnäköistä, sillä sen minkä taakseen jättää sen edestään löytää. Tehokkaampaa hoitoa vaativia "hoitamattomia" lymfaödeema tapauksia tulee olemaan entistä enemmän, kun emme riittävän tehokkaasti paneudu lymfaödeeman hoitoon ajoissa. Ilman maksusitoumusta monet jäävät ilman heille tärkeää hoitoa, koska sairastaminen on vienyt viimeisetkin pennit ja lymfaterpiaan tai kompressiotuotteisiin ei ole omakustanteisesti varaa.                          
Tyytyväisten potilaiden joulukiitos!


 Perusterveydenhuolto ei tuota lymfaterapia palveluita, koska se ei kuulu heille. Useimmat yksityiset palveluntuottajat eli lymfaterapeutit tekevät mikroyrittäjinä työtä, eivätkä pysty maksutta hoitamaan lymfaterapiaa tarvitsevia! Palveluseteleitä ei myönnetä lymfaterapiaan, koska palveulsetelin myöntämisen kriteeri on, että potilas voi halutessaan ostaa palvelun setelillä yksityiseltä tai käyttää terveyskeskuksen antamaa vastaavaa palvelua ilman seteliä. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää näin ollen maksusitoumuksella ostettu palvelu. Maksusitoumuksen myöntämisen kriteereitä tulee mielestäni tarkastella ja perustella nykyistä paremmin! Olen yrittänyt olla asiasta yhteydessä oman kaupunkini päättäjiin, mutta tuloksetta!

No comments:

Post a Comment