Saturday, 25 April 2015

Eka kertaa mammografiaseulonnassa

Mammografiaseulonnat aloitettiin Suomessa vuonna 1987. Kansanterveysasetuksen (1992) mukaan kuntien täytyi järjestää maksuton seulonta kahden vuoden välein 50–59-vuotiaille naisille. Vuoden 2007 alussa astui voimaan uusi Valtioneuvoston asetus seulonnoista (1339/2006), jolla laajennettiin maksuton rintasyöpäseulonta ikäluokkiin 50–69 vuotta. Rintasyöpäseulontaa mammografialla ei siis ole tehty vielä kovin monta vuotta Suomessa, vaikka ajatus tuntuu jo perin vanhalta.

Täytän seuraavaksi 52 v. mutta sattuneesta syystä olin viime viikolla elämäni ensimmäistä kertaa yleisessä mammografia seulontatutkimuksessa. Olihan kokemus! Homma tehtiin liukuhihnamaisesti. Kuvauspaikka oli rekan perävaunu, joihin noustiin jyrkkiä, rämiseviä metalliverkkoportaita. Onneksi en kärsi jalkavaivoista, ajattelin! Odotustilassa oli tuoleja rivissä ja kuvaustilaan menevässä ovessa lappu, josta sai lukea ohjeet, miten tuli menetellä. Röntgenhoitaja kutsui vuoronperään naisia tutkimukseen nimellä. Mitään selittämättä, muutamia tiukkoja kysymyksiä ja ylävartalo paljaaksi.
(www.ehsph.fi) Mammografiakuva
Koneen viereen seisomaan ja hoitaja veti rinnan kuvausalustalle ja puristi vuoronperään rinnat liiskaksi kahden lasilevyn väliin. Ensin pystysuoraan ja sitten sivuilta. Pienirintaisen haaste on saada rintarauhanen kokonaan lasipintojen väliin. Voihkaisin kivusta, joka onneksi kesti vain muutamia sekuntteja. "Voitte pukea, vastaus tulee postissa!" Ovesta ulos ja odotustila on edelleen täynnä uusia kasvoja........

Tutkimuksen herättämä kokemus: Työn tehokkuus oli maksimoitu.Työn vaihtelu ja hoitajan innostus rimaa hipovat. Maksuton asiakkaalle, persoonaton kohtaaminen. Tuli hieman "halpa" olo. Edellisen kerran kävin yksityisellä, sain sopuhintaan mammografian ja ultraäänitutkimuksen samalla kertaa ja lääkärin sekä hoitajan ystävällisen ja asiantuntevan kohtaamisen. Tutkimukseen osallistuminen on tärkeää. Rintasyöpä on ollut jo pitkään suomalaisnaisten yleisin syöpä. Siihen sairastuu vuosittain 4 700 naista eli lähes joka kahdeksas nainen. Miesten rintasyöpä on harvinainen, mutta mahdollinen. Naiset, jotka ovat syntyneet vuonna 1946 tai aiemmin, voivat saada kutsun maksuttomaan seulontaan kahden vuoden välein, jos kunta haluaa tämän palvelun heille maksaa. Näille naisille kunta voi myös tarjota maksullista, kutsuun perustuvaa seulontaa. Jokaisen omaan harkintaan jää osallistuuko tutkimukiin vai ei.

Seulonnan avulla pyritään löytämään rintasyöpä varhaisvaiheessa, jolloin oireita syövästä ei vielä ole. Varhaisessa vaiheessa oleva syöpäkasvain on pienikokoinen, eikä sitä voi havaita käsin tunnustelemalla. Useimmiten se ei ole levinnyt imusolmukkeisiin tai muualle elimistöön. Tällaisen kasvaimen ennuste on hyvä, eli tauti on suurella osalla sairastuneista parannettavissa. Nyt siis odotetaan tulosta!
No comments:

Post a Comment