Ihmisen pakarat koostuvat kolmesta lihaksesta: iso pakaralihas, keskimmäinen pakaralihas ja pieni pakaralihas. Näitä lihaksia on tärkeää vahvistaa, sillä niiden rooli kehon liikkeessä ja ryhdissä on merkittävä. Sekä tavallisilla kuntoilijoilla että urheilijoilla pakaroiden huono aktivaatio on yleinen ongelma. Jos keskimmäinen pakaralihas ei tue lantiota oikein askelluksen aikana, lantio liikkuu liikaa sivuttain tai polvi saattaa kiertyä liikaa sisäänpäin. Näistä aiheutuu kiputiloja ja toiminnallista
terveyskirjasto.fi |
Heikkoja pakaralihaksia lähdetään kuntouttamaan määrätietoisesti. Aluksi saattaa riittää lihasten herätteleminen puristelemalla pakaroita yhteen. Tätä kannattaa tehdä päivittäin! Erilaiset harjoitusliikkeet, kuten jalka-, askel- ja haarakyykyt vaikuttavat suotuisasti pakaroihin. Liikkeet oikea suorittaminen nouse tässä erittäin tärkeäksi. Kannttaa saada ohjausta ammattilaiselta, jotta liikkeet tulee tehtyä oikein. Itse olen saanut hyvän harjoitteluohjelman oman kuntosalini personaltraineriltä. Treenien säännöllisyys on kehityksen kannalta tärkeää. Aloittelijalle kaksi kertaa viikossa on hyvä määrä. Kolme kertaa viikossa on jo kehittävää.
Treenien jälkeen kannattaa tietysti venytellä myös pakaralihaksia. Lihaskireys tuntuu pahalta, varsinkin jos kyseessä on piriformislihas eli päärynänmuotoinen lihas. Jollain on tämän lihaksen ärsyyntymiseen geneettinen alttius. (Itselläni varmaan, koska äidilläni on sama vaiva.) Piriformis ei kuulu pakaran päälihaksiin, eikä sitä voi erikseen treenata. Sen lihaksen tehtävä on osallistua jalan ulkokiertoon. Tämä kireä lihas voi aiheuttaa iskiashermoon painetta ja ärsytystä. Sitä kannattaa siis huoltaa!
Ei kun lenkille, pakarakyykkyjä ja venytyksiä tekemään huomenna, Äitienpäivänä! Lisää aiheesta voi lukea vaikka uusimmasta Apu Terveys-lehdestä.
No comments:
Post a Comment