Sunday, 28 June 2015

Lymfaterapiaa luullaan edelleen terveydenhuollossa "huu-haa-hoidoksi" !

“Kyllä minä niin mieleni pahoitin”, totean näin Tuomas Kyrön luoman hahmon sanoin. Mielensäpahoittaja on kirjailija Tuomas Kyrön luoma kuvitteellinen hahmo, joka kirjoittaa lehtien yleisönosastoille kirjeitä täynnä erilaisia valituksia. Minä valitan taas jälleen kerran siitä, että kollegat, lääkärit ja terapeutit vähättelevät lymfaterapian osuutta lymfa- ja lipödeema potilaiden hoidossa! Kuulin, että erikoissairaalan erikoislääkäri oli sanonut lymfaödeemapotilaalle, ettei hän kirjoita lymaterapiaan maksusitoumusta eikä lähetettä, koska hoito lievittää vaivoja vain hetken! Tämä on todellakin väärää tietoa! Milloin saamme lymfaopinnot lääkärien ja hoitajien koulutusohjelmaan? Keneen pitäisi olla yhteydessä?

Suomessa lymfaterapeutiksi voi opiskella Suomen Vodder Lymfaterapeutit - koulutuksessa tai Suomen Lymfahoito ry:n  järjestämissä koulutuksissa. Peruskoulutusvaatimus opiskeluun pääsemiselle on aikaisempi terveydenhollon ammattitutkinto: fysioterapeutti, sairaanhoitaja, jalkahoitaja tai toimintaterapeutti. Koulutettu lymfaterapeutti antaa fysioterapian erikoisalaan kuuluvaa lymfaterapiaa, joka on Kelan hyväksymää, kansainväliset kriteerit täyttävää lymfaterapiaa.
Kyseessä ei siis TODELLAKAAN ole "mikätahansa" ns uskomushoito vaan lääketieteelliseen faktaan perustuva kehon tärkeän immuuni- ja nestetasapainojärjestelmän hoitomenetelmä! 

Földin kirjoittama kirja löytyy mm nettikaupasta.
Lymfaterapiaopinnoissa ei ole käytössä suomenkielistä oppimateriaalia (koska sitä ei ole!). Hyvä Ethel ja Michael Földin kirjoittama kirja löytyy netistä. Siitä on saatavana pdf:nä pari hyvää arikkelia. Ensimmäinen kertoo inflammaatiosta eli ödeeman syntymekanismista ja toinen lipödeemasta. Jälkimmäisessä on sivulla 9 (kirjan sivu 425) havainnollinen kaavio lymfaterapian hyödyistä. Lymfaterapia pehmentää syntynyttä turvotusta, vaikuttaa positiivisesti kehon nestekiertoon sekä lymfajärjestelmässä että laskimopuolella, aktivoi syviä lymfasuonia ja mahdollistaa uusien lymfasuonten syntymistä vaurioituneiden tilalle, vähentää turvotuksen aiheuttamaa kudoskipua ja liikerajoituksia. Tämä kaikki on mitattavissa ja todennettavissa! Eikö tämä muka ole enemmän kuin ohimenevää oirehoitoa, johon ei kannata panostaa?

Jo 14.10.2012 kirjoitin blogissani tästä aiheesta otsikolla: Lymfödeema - terveydenhuollon musta aukko. Tänään voin todeta että kaikkinainen turvotuksen eli ödeeman hoito eli lymaterapia on ihan yhtä suuri musta aukko monelle terveydenhuoltoalan ammattilaiselle.

No comments:

Post a Comment