Sunday, 14 June 2015

Sairastammeko sairastumisen riskiä?

Viime maanantaina kotiuduin viikon kestäneeltä lomalta Kyprokselta. Olin todella loman tarpeessa. Lämpö, aurinko, hyvä seura, levon ja liikunnan tasapaino ja maukas ruoka saivat sieluni ja kehoni tasapainoon. Tästä on hyvä jatkaa. Lomaan kuuluu myös lukeminen. Luin kaksi kirjaa: Denis Vinokurin kirjan Tuli, maa, vesi - hyvinvointia kiinalaisesta lääketieteestä (2015) ja Sven-Olof Jakobssonin kirjan Mielen vaarat, salainen asiakirja nro 5 (2015). Näistä jälkimmäinen herätti voimakkaita tunteita. Kirja oli yhtä vahva kuin aiemmin lukemani Peter C. Götzschen kirja Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus. 30 vuotta hoitoalalla toimineena en voi muuta kuin kauhistella, onko mahdollista, että terveydenhuoltomme on näin korruptoitunutta? Onko niin, että suuret tulot ja bisnesajattelu kulkevat priorisoinnissa potilaan hyvinvoinnin edelle?

Edellä mainittuja ajatuksia vahvisti heti tiistaina näkemäni Studio 55:n nauhoitettu jakso. Siinä Helsingin yliopiston professori Teppo Järvinen antoi haastattelun tekemästään osteoporoositutkimuksesta, jonka mukaan osteoporoosin ehkäisyyn käytettävä lääke, on osoittautunut tehottomaksi ja turhaksi. Järvisen mukaan suurimmaksi sairaudeksi on nykyaikana tullut riski sairastua. "Kolesterolilääkkeillä, verenpainelääkkeillä ja muilla, näillähän yritetään ehkäistä sitä, ettei sairastuta. Meidän yhteiskuntamme on sairastunut tämmöiseen sairauteen kun riski." Järvisen mukaan nykylääketiede ja elämänmeno ovat menneet siihen, että jokainen haluaa ikuisen elämän terveenä. "Ennen ihmiset menivät lääkärille silloin, kun oli kuumetta tai oli käsi poikki tai oli sitä tai tätä. Jotain konkreettista, heillä oli oireita." Tämä tuntuu yllättävän tutulta!
Kumpi voittaa terveys vai bisness?


Lisää outoa ajattelua löytyy Antti Heikkilän kirjoittamasta blogista. Hän valistaa, kuinka Valio tuottaa tänäpäivänä maitotuotteita, joissa käytetään terveydelle haitallisia karrageeneja. Wikipedian mukaan karrageeni on elintarvikelisäaine (E407), jota käytetään hyytelöimisaineena mm hilloissa, jäätelössä ja makeisissa.

Karreageenit aiheuttavat suolistovaivoja. Eläinkokeissa sen on havaittu aiheuttavan jopa syöpää. Lääketieteelinen  julkaisu The Lancet kirjoitti karrageenin terveyshaitoista jo vuonna 1981. Miksi siis saastuttaa ruokaa turhaan?  Maun, ulkonäön vai säilyvyyden takia? Mikä menee taas edelle: bisnes vai yksilön terveys? Mikä meitä nykyihmisiä riivaa? 

 Matkailu avartaa, samoin lukeminen ja opiskelu. Hoitotyön ammattilaisena ja sairaanhoitajayrittäjänä voin kuitenkin ylpeänä todeta, että perustan oman toimintani Sairaanhoitajan eettisiin ohjeisiin, jotka on hyväksytty Sairaanhoitajaliiton liittokokouksessa 28.9.1996. Etiikan velvoittamana haluan jakaa tietoa ja herättää ajatuksia, jotta jokainen voi tehdä oikeita, itselleen sopivia päätöksiä oman terveydentilansa ylläpitämiseksi ja turvaamiseksi.  Take care! :)

No comments:

Post a Comment