Sunday, 6 September 2015

Akillesjänne kiristyy ja penikat pakottaa

Syksy on saapunut. Luonto muuttaa vihreän pukunsa syksyn värikkäisiin sävyihin. Koulut ja urheiluharrastukset ovat käynnistyneet toden teolla. Päivän lehdessä uutisoitiin Juoksukoulun alkamista ja katukuvassa näkyy lenkkeilijöitä enemmän. Vastaanotolla tämä näkyy alajaaravaivoista kärsivien määrän lisääntymisenä. Tavallisimpia vaivoja ovat ns kantaluupiikki eli plantaarifaskiitti, jota käsittelin blogissani 04/13, akillesjänteen kivut ja penikkavaivat. Yhteistä kaikille on ylirasituksesta johtuva lihaskalvon eli faskian tulehdustila, siitä johtuva huono aineenvaihdunta, turvotus, kipu ja tästä aiheutuvat toiminnalliset häiriöt.

Vaikka penikkataudilla viitataan usein mihin tahansa säären kiputilaan niin varsinainen penikkatauti paikantuu yleensä säären sisäsyrjälle. Penikkatauti eli syndroma tibialis medialis, on yhdenlainen lihasaitio-oireyhtymä. Lihasaitio-oireyhtymässä on kyse siitä, että ylirasittuneen lihasryhmän aineenvaihdunta heikkenee ja lihas turpoaa. Lihasta ympäröivä kalvo ei anna myöden, joten lihasaitiossa paine nousee ja lihaksen hapetus heikkenee. Tästä aiheutuu kipua! 

Duodecim kirjoittaa akillesjänteen tulehduksesta näin: "
Akillesjänne kiinnittää pohkeen suuret lihakset kantaluuhun. Akillesjänteen kipeytyminen johtuu useimmiten jänteen tulehduksesta. Harvinaisempi ja vakavampi aiheuttaja on akillesjänteen repeämä.
Akillesjänteen tulehdustila on rasitusvamma, joka tavallisesti liittyy kestävyysjuoksun, suunnistuksen tai muun vastaavan lajin harrastamiseen. Sen tyypillisiä oireita ovat:
  • Jänteessä tuntuva kipu liikkuessa ja lihasta venytellessä.
  • Liikkuessa kipu voi tuntua myös ylempänä pohjelihaksessa.
  • Akillesjännettä tunnusteltaessa tuntuu arkuutta sen molemmin puolin.
  • Jänteen seutu voi olla turvoksissa, sen seutu on turpeampi kuin viereisen terveen jänteen."
Alaraajojen vaivojen hoitoon suositellaan lepoa, rasituksen vähentämistä, fysioterapiaa, kylmähoitoa, venytyksiä, kortisonia, tulehduskipulääkkeitä ja jopa leikkausta(!). Jokaiselle löytyy siis jotain. Mutta....suosittelen lämpimästi ns luomuhoitoja, sillä keholla on mahtava kyky korjata vaurioita, kun sille antaa siihen mahdollisuuden. Hoito rakennetaan siten, että vähennetään vaivan aiheuttajaa ja tuetaan hoidoilla kehon normaalia paranemista.
alaraajavaivat ovat tyypillisiä urheilijoilla

Omakohtaisia hyviä kokemuksia on Physiotouch, fysioterapeuttisen alipainehoidon, käytöstä alaraajan rasitusvammoissa. Hoitomenetelmä aktivoi mm. lymfajärjestelmää, venyttää kudoksen eri kerroksia mahdollistaen faskiakäsittelyt, lihaksia rentouttavan hoidon ja kivun vähenemisen. Hoito aktivoi aineenvaihduntaa nopeuttaen haitallisten partikkeleiden, kuten tulehdusssolujen, poistumista elimistöstä. Kun tähän hoitoon lisätää akillesjänteen ja penikoiden kinesioteippaus on hoito jo lähes täydellinen. Kipu vähenee, turvotus vähenee ja alaraajan toimintakyky paranee. Hoidolla vaikutetaan kehon omaan kykyyn korjata tulehdustila ja heikko aineenvaihdunta. Jos hoitotoimen jälkeen astuessa vielä tuntuu kipua jaloissa, liitetään mukaan lihasten toimintaa tukevat ja kipua lievittävät energiaterapiaan perustuvat lääkkeettömät ns akupunktiolaastarit. Lopputuloksena tyytyväinen, kivuton ja nopeasti treenikunnossa oleva urheilja! :)    I love my job! :)  <3

No comments:

Post a Comment