Sunday, 13 September 2015

Lääkinnällinen hoitosukka vai marketin tukisukka?

Syyskuu hivelee silmiä luonnon väreillä, mutta kesää on vielä jäljellä. Vastaanotolla huomaa syksyn alkaneen siitä, että tulee lisää kyselyitä ja tarvetta lääkinnällisistä hoitosukista. Sähköpostiini tuli aiheesta hyvä kirjoitus. Kirjoittajana David Strömbäck, toimitusjohtaja Napra-Rehabista. David kirjoitti hyvän artikkelin blogissaan aiheesta: Mistä tiedän että tukisukkani täyttävät lääkinnälliset laatuvaatimukset? Kysymys on hyvä, sillä valitettavan moni ajattelee asiaa kukkarollaan ja hankkii marketista tukisukat, jotka voivat olla hänelle jopa haitalliset!
Sairaanhoitopalvelu-Leena toimii Mediteam sukkapisteenä

Lääkinnällinen hoitosukka toimii nimensä mukaan kuin ulkoapäin otettu lääke. Sukka valitaan huolellisesti ammattilaisen toimesta (yleensä lymfaterapeutti) potilaan terveydentilan ja sairauksien mukaan. Tärkeää on valita tarkoitukseen sopiva sukka eli onko kyseessä ns ennalta ehkäisevä hoito vai sairauden tai toimenpiteen jälkeinen hoito. Taustatiedot vaikuttavat sukan mallin, koon ja paineluokan valintaan. Hyvä ja kompakti tietopaketti hoitosukan valinnasta löytyy tästä.

Lääkinnälliset hoitosukat on tarkoitettu laskimo- ja / tai imusuoniston vajaatoiminnasta aiheutuvan turvotuksen, suonikohjujen, veritulpan ja säärihaavan ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Sukkia käytetään myös alaraajojen leikkausten jälkihoitoon. Matkustaessa, seisoma- ja istumatyössä ja urheiltaessa sukkien käyttö ehkäisee turvotusta ja tukosten kehittymistä. Vaivasta ja tarpeesta riippuen valitaan jokaiselle sopiva kompressioluokka optimaalisen hoidon saavuttamiseksi. Olipa sukka siis polvi- tai reisipituinen tai vaikkapa sukkahousumalli, paineluokka eli puristus sukassa on vain nilkassa. Ns marketin tukisukka ei täytä tätä kriteeriä.

Meillä on vain yhdet jalat ja niiden täytyy kestää koko ikämme, joten pidetään niistä hyvää huolta!

No comments:

Post a Comment