Saturday 17 October 2015

Missä kipu asuu?

Viikolla postilaatikkooni pärähti Suomen Kivuntutkimusyhdistyksen jäsenlehti no 2/2015. Siinä oli monta hyvää artikkelia. Lehden teemana tällä kertaa Neuropaattinen kipu sekä Kipu ja mieli. Havahduin tarkemmin lukemaan LKT, professori, HUS Kipuklinikan ylilääkärin, Eija Kalson kirjoittamaa artkkelia: Missä kipu asuu - onko kipu tuntoa vai tunnetta?

Eija aloitti kertomalla kipuaistin suojaavasta funktiosta. Olemassaolomme kannalta on tärkeää aistia kipua. Se suojaa meitä vahingoittamasta itseämme. Toiminta, joka aiheuttaa kipua, opettaa välttämään sitä. Jotta muistasimme tämän opetuksen, aiheuttaa se meille ahdistusta, joka sementoi varoituksen muistikeskukseemme. Kipu on siis aina fysiologinen kipuaistimus sekä tunnekokemus ja paljon muuta.......

Akuutissa kivussa (esim. leikkauksen jälkeinen kipu, vamma tai onnettomuus) kipu lievittyy kudosvaurion paranemisen myötä. Kroonisessa kivussa kehosta lähtevien ärsykkeiden ja kivun voimakkuuden välinen suhde on epäselvempi. Amerikkalaisen NorthWestern Medicinen fysiologian professori ja anestesiologi Apkar Apkarian ja kumppanit ovat tutkineet aihetta ja havainneet, että pitkäaikaisen kivun edustusalue on siirtynyt tuntoaistin hermoverkoista tunnepuolelle. Tämä voi osittain selittää usean hankalan kivun jatkumisen kudosvaurion paranemisen jälkeen. Apkarianin tutkimus (2013) tehtiin seuraamalla selkäkipupotilaiden kivun vaikutusta aivoissa.


Gliasolut tutkimuksen kohteena
Laaja-alaisen kivun (WSP) ja fibromyalgian kehittyminen on edellä mainitun teorian mukaan mielenkiintoinen, sanoo Kalso. Tila alkaa yleensä paikallisella kivulla (esim. niska-, selkä- tai pääkipu) ja tästä kipuherkkyys vähitellen laajenee. Taustalla saattaa yhtenä tekijänä olla (neuro)inflammaatio eli hermojärjestelmän tulehdustila. Esim joillakin fibromyalgiaa sairastavilla ja CRPS - potilailla on mitattu selkäydinnesteestä koholla olevia tulehdusarvoja. Tutkimuksissa on myös havaittu hermokudoksen aktivaation osallistuvan selkäkivun pitkittymiseen.

Suomalaisen aivotutkijan, Aalto-yliopiston professorin, Riitta Harin tutkimusryhmän raportti osoittaa, että plexus choroideum (suom. aivokammion suonipunos) on CRPS-potilailla tilavuudeltaan merkittävästi suurempi kuin terveillä kontrolli potilailla tai muilla kipupotilailla. Aivokammion suonipunos tuottaa aivo-selkäydinnestettä ja päästää immuunisoluja verenkierrosta keskushermostoon. Aivojen puhdistuslaitoksena toimiva lymfaattinen järjestelmä poistaa kuona-aineita aivoista unen aikana. Tästä on helppo päätellä, että huono unen laatu vaikuttaa kuona-aineiden poistumiseen hidastavasti ja näin ollen ylläpitää keskushermoston tulehdustilaa.

Nyt ymmärrän syys yhteyden! Äitini poti alaraajan hermokipua kolme vuotta polviproteesileikkauksen jälkeen. Kipu oli paha yöllä, häiritsi unta. Kun äitini luopui unilääkkeistä ja otti käyttöön Silent Night- akulaastarin, joka on melatoniinin tuotantoa tukeva ja unen laatua parantava itsehotomenetelmä, loppui hänen yöllinen hermokipunsa jalasta! Tämä täytyy hänelle kertoa, koska ilo ja hyvä tunne kivun loppumisesta on ollut epätodellista!

2 comments:

  1. Hei!


    Minun nimeni on Aino ja olen freelancer Promo logic:lla, nettimedia toimistolla. Olisimme kiinnostuneita lisäämään 2-3 lausetta ja linkin teidän sivullenne sovittuun hintaan vuodeksi.

    Olkaa hyvä ja ilmoittakaa jos tämä kuullostaa kiinnostavalta ja annan lisätietoja. Jos omistatte myös muita sivuja, olkaa hyvä ja liittäkää niiden URL osoitteet jotta voin käydä myös ne läpi mahdollista sopimusta varten.

    Kiitos ja pikaisiin kuulemiin!

    Ystävällisin terveisin

    Aino Nurminen
    nurmien.aino@gmail.com

    ReplyDelete
  2. Kiitos Aino tarjouksesta, mutta en koe tällä hetkellä tarvetta tarjoamallenne palvelulle. Hyvää syksyn jatkoa!

    ReplyDelete