Sunday, 6 December 2015

Kivun ja kärsimyksen asiantuntija

Oikein hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille! Tämä on se päivä vuodesta, kun kaikki melankoliset suomalaiset muistelevat maamme itsenäistymistä ja kaikkia niitä uhrauksia, joita isovanhempamme ovat joutuneet tekemään itsenäisyytemme eteen. Nöyrin kiitos! Toisaalta kaikella on hintansa, mitään ei saavuteta ilman ponnistuksia. Tämä on arkipäivän realismia.

Melankoliaa ja masennusta lisää kaamos ja ainakin Etelä-Suomea riepotellut kolmen päivän syysmyrsky. Mietin aamulla blogin aihetta, nyt ei taida irrota mitään järkevää, ajattelin. Suuntasin kirjahyllylleni ja annoin intuition viedä. Käteeni osui Tommy Hellstenin kirja Pysähdy-olet jo perillä (2009). Selailin kirjaa ja katseeni osui sivulle, jonka otsikkona on: Kivun ja kärsimyksen asiantuntija. Hei, minulla ja Tommylla on jotain yhteistä, ajattelin! Tajusin, että tunnen samalla tavalla ja minusta ajatellaan myös juuri noin. Minunkin nimeni yhdistetään juuri tuollaisiin asioihin. Kun luen kirjan kappaletta eteenpäin, voin vain yhtyä Hellstenin tuntemuksiin: " Vahvuus syntyy  heikkouden kohtaamisen kautta" eli sairaudet, jotka aiheuttavat kipua, elämänlaadun heikkenemistä, mielen uupumista ja avun tarvetta ovat lähtökohdistani johtuen pitkään olleet henkilökohtaisia tuttujani.

Läheisimmät ihmiset tietävät historiani, jota tässä en lähde avamaan. Voin kuitenkin sanoa (niin kuin Hellsten), että kivun ja heikkouden salaisuus on suuri! "Oman voimattomuuden tunnistamisen kautta ihminen löytää syvimmän tarpeensa: tarpeen olla rakastettu, kannettu ja osa itseään suurempaa kokonaisuutta." Ihminen löytää identiteettinsä ja tietää kuka oikeasti on, kun hän tietää ja tuntee että hänestä välitetetään ja häntä rakastetaan. Aito kuuntelu, läsnäolo ja hyväksyntä ovat siis ehdottomasti tarpeen ja myös hyvän hoitosuhteen peruskiviä.
Hääpöytämme koriste 2007


Elämässä sattuu ja tapahtuu asioita meille jokaiselle. Emme kuitenkaan saa jäädä niiden loukkuun. Kivusta ja kärsimyksestä voi päästä yli tai oppia elämään sen kanssa. Kärsimyksestä ei pidä tehdä itsetarkoitusta. Elämää voi rakastaa sen kaikessa rankkuudessa. Toivon, että voin olla se ihminen, kivunhoidon asiantuntija, joka voi valaa uskoa ja toivoa ja antaa eväitä elämään. Olen joskus puolitosissani sanonut, että elämäni on ollut onnellista ja olen kiitollinen kaikista koettelemuksista. Koen, että olen täyttänyt elämän tehtäväni, jos joskus tulevaisuudessa kuolemani jälkeen joku voi sanoa, että olin hyvä ja sydämellinen ihminen. :)

No comments:

Post a Comment