Sunday, 20 March 2016

Lymfaterapeuttien koulutuspäivän antia

Väsynyt, mutta onnellinen. Näin voin kuvata olotilaani työntäyteisen ja kiireisen viikon jälkeen. Tänään on ainoa vapaapäivä, mutta haluan muutamalla sanalla kertoa hyviä uutisia eilisestä Suomen Lymfaterapeuttien koulutuspäivästä.

Aamu alkoi mielenkiitoisella lääkäri, Laura Kohtamäen, luennolla melanoomasta. Hän kertoi, että vuonna 2013 todettiin 1448 uutta melanoomatapausta. Kyseessä yksi taudin nimi, joka pitää sisällään monta tautia ja/tai ainakin sen variaatiota. Ensisijainen melanooman hoito on leikkaus, mutta 2010-luvun alussa on tapahtunut taudin hoidossa dramaattinen muutos. Nykyään monelle melanoomaa sairastavalle ensisijainen hoito on immunoterapia.
Lymfaterapeuttipäivä 19.3.2016

"Aiemmin vain noin 25 % edennyttä melanoomaa sairastavista on elänyt yli vuoden diagnoosista. Nyt melanooman hoito on edennyt harppauksin: uusilla immuunijärjestelmän toimintaa tehostavilla lääkkeillä on saatu aikaan huikeasti parantuneet hoitotulokset: vuoden jälkeen potilaista oli elossa 94 % ja kahden vuoden jälkeen 88 %, eli suurimmalla osalla potilaista hoidon vaikutus jatkuu edelleen.  Melanooman hoidossa ei ole koskaan nähty vastaavia tuloksia. Tämä tulos saatiin aikaan kahden immuno-onkologisen lääkkeen yhdistelmällä eli nivolumabilla ja ipilimumabilla." (Tiedote 2.6.2014 Syövänhoidon suurin konferenssi ASCO (American Society of Clinical Oncology) 30.5.-3.6.2014 Chicagossa).

Toinen uusi asia päivillä oli infon saaminen lymfaterapiaa vaativasta synnynnäisestä kehityshäiriöstä nimeltä Klipper-Trenaunay- syndrooma. Tätä harvinaista kromosomimutaatiosta johtuvaa sairautta on vuoden 1963 jälkeen raportoitu Suomessa 40 tapausta. Tästä voi löytää lisäinfoa Rinnekotisäätiön NORIO-keskuksesta ja harvinaiset.fi- sivustolta.

Myös Suomen syöpäpotilaat ry informoi palveluistaan ja kuulimme myös tietoiskun Lymfaödeemapotilaan painonhallinnasta ja kompressioiden käytön hyödystä liikunnan aikana. Päivä oli antoisa. On hienoa tavata niin monta työstään innostunutta lymfaterapeuttia ja tuote-esittelijöitä, jotka kaikki haluavat toimia lymfaterapiaa tarvitsevan potilaan parhaaksi! 

No comments:

Post a Comment