Sunday 6 March 2016

6.3.2016 Maailman Lymfaödeema päivä!

Tänään vietetään maailman laajuisesti Lymfaödeemapäivää. Se mitä tuo "sana" ja "oire" pitää sisällään avautui minulle vasta vuonna 2009, vaikka olen toiminut sairaanhoitajana jo vuodesta 1985. Olin siis tehnyt sairaalassa hoitotyötä 24 vuotta, ymmärtämättä ja tietämättä, mitä lymfaödeema oikeastaan on, mistä se johtuu ja miten sitä hoidetaan! Väitän, että lymfaödeeman osalta osaamistaso on tänäpäivänä hoitolaitoksissa ihan samanlainen kuin tuona 24. vuotena. Vasta kun suoritin lymfaterapeutin tutkinnon v 2009 minulle avautui täysin uusi ymmärrys ja tieto tästä. Miksi en hakenut tietoa aiemmin? No, kun ei tiedä ettei tiedä niin ei voi tietää että ei tiedä. Näinhän se on!  Valitettavasti lymfaterapia opinnot eivät edelleenkään kuulu hoitotyön ammattilaisten, fysioterapeuttien eikä lääkäreiden koulutukseen Suomessa. Olisiko aika vaatia tähän muutosta?

Tänään pyritään maailmassa lisäämään lymfaödeeman tutkimukseen ja hoitoon sekä seurantaan liittyvää tietoisuutta. WHO eli Maailman Terveysjärjestö arvioi, että 150 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti sairastaa sekundaarista lymfaödeemaa. Sekundäärinen lymfaödeema syntyy leikkausten (imusolmukkeiden poisto tai vioittuminen) tai trauman jälkitilana. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan syövästä selvinneiden todennäköisyys saada sekundaarinen lymfaödeemaa on 20-40%. Myös toistuva ruusu (erysipelas) saattaa vahingoittaa imusuonia ja johtaa lymfaödeeman syntyyn. NIH (The National Institutes of Health) kertoo primäärin lymfaödeeman esiintyvyyden olevan niinkin korkean kuin 1/ 300 elävänä syntynyttä lasta maailmassa. Erilasten parasiittien, loisten ja matojen aiheuttamasta lymfaödeemasta eli filariasista kärsii 1,4 biljoonaa ihmistä 73 maassa. Kyseessä on siis todella iso joukko ihmisiä, joille lymfaödeema on arkipäivää ja asettaa heille haasteita arjessa selviytymisessä. Silti, lymfaterapiaa ei opeteta Suomessa terveydenhuollon ammattilaisille peruskoulutuksessa. Duodecimin  terveyskirjasto kirjoittaa turvotus ongelmasta ja "avaa" hyvin alaraajaturvotuksen ja valtimovajaatoiminnan osuutta siihen, mutta vain viimeisessä lauseessa on yhden rivin maininta lymfaödeemasta. T'ämäkö riittää meille?

Lymfaödeema päivä 6.3.2016

Amerikkalainen Lymphatic Education and Research Network on käynnistänyt valtakunnallisen ohjelman, jossa systemaattisesti pyritään lisäämään Lymfaödeeman tietoisuutta, tutkimusta, koulutusta ja tukea. Upeaa toimintaa! Upeassa videoklipissä kerrotaan kuinka koko maailma tukee projektia ja yhdessä olemme vahvempia! Olkoon tämä tietopläjäys tänään pieni siemen sille, että muutkin hoitotyön ammattilaiset, tutkijat ja lymfapotilaat lyöttäytyisivät yhteen ja vaatisimme Suomeenkin lisää lymfaödeeman hoidon osaamista perus- ja erikoissairaanhoitoon. Parhaiten missio onnistuu, kun tiedon lisääminen aloitettaisiin jo sairaanhoitaja-, fysioterapeutti- ja lääkäriopiskelijoille koulussa.

No comments:

Post a Comment