Saturday, 21 May 2016

Rintasyöpäleikatun matkustusohjeet

Nyt se on täällä, kesä ja kesäloma! Monet lähtevät kesälomamatkalle joko lentäen, junalla tai laivalla. Jos olet rintasyöpäleikkauksen tai gynekologisen syövän selättänyt ja sinulle on hoitona tehty imusolmukkeiden poisto ja/tai imusolmukealueiden sädetys, olet riskissä saada lymfaödeeman, kun matkustat. Jos kuulut niihin, joilla lymfaödeema jo on, niin tilasi saattaa pahentua dramaattisesti lomamatkalla. Aina, kun altistut paineen vaihtelulle (esim. lentokoneessa ja junassa, joka ajaa tunneliin) niin kudoksessa tapahtuu nesteen liikkumista. Kehossa nesteet (verenkierto, kudosnesteet) kulkevat kohti suurempaa painetta. Paineenvaihtelu lisää siis kudoksen nesteen määrää ja turvotusta.
Imusolmukkeisiin kajoaminen aiheuttaa kehossamme lymfajärjestelmän mekaanisen vajaatoiminnan, jolloin kudosnesteen kuljetus takaisin verenkiertoon häiriintyy merkittävästi. Kun nestettä kertyy kudokseen enemmän kuin sieltä poistuu, seurauksena on massiivinen lymfaturvotus eli lymfaödeema.

Lymfödeema/Lipödeema yhteisön FB-sivuilla löytyy hyvä linkki, josta pääsee lukemaan englannin kieliset ohjeet siitä, mitä matkustuksessa ja lomalla tulee huomioida. Rintasyöpäyhdistyksen sivuilta löytyy suomenkieliset ohjeet. Suosittelen kaikille lääkinnällisiä kompressiotuotteita, joko hihaa ja käsinettä tai/ja sukkia matkalle. Ne tulee pitää yllä koko matkan ajan ja vielä muutama tunti perille päästyä, jotta paine ehtii kehossa tasaantua.
Matka Klovharuun 2015

Auringolta tulee suojautua ja ihon kunnosta täytyy pitää huolta. Kaikki ihorikot lisäävät riskiä erysipelas eli ruusuinfektiolle. Tämä on tila, joka vaatii välitöntä sairaalahoitoa ja antibiootin aloitusta. Ennaltaehkäisevät ohjeet löytyvät netistä.

Liike on lääke. Liiallinen paikallaan olo ja mahdolliset kiristävät vaatteet tai olkalaukut voivat aktivoida turvotuksen kehittymisen. Nesteytyksestä tulee huolehia ja muistaa, että alkoholipitoiset juomat kuivattavat kehoa.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Kun suunnittelet matkaa ja sinulla on lymfaödeema tai kuulut riskiryhmään, ole yhteydessä hoitavaan lymfaterapeuttiisi ja keskustele hänen kanssaan huomioitavista asioista. Lymfaterapiahoito ennen ja jälkeen matkan saattaa tulla tarpeeseen. Nautitaan kesästä järkevästi!

No comments:

Post a Comment