Monday, 21 November 2016

Lymfaödeemaa ja sirkushuveja?

Kotiuduin myöhään eilen illalla ansaitulta viikon lomalta Gran Canarialta. Vietin lomaa puolisoni kanssa upeassa Meloneraksessa. Hotellimme oli kuin pieni kylä keskellä kaupunkia. Villa del Conde on todella näkemisen ja kokemisen arvoinen paikka!

Kävelimme lomalla paljon. Rantapromenadia reunustivat useat ravintolat ja baarit. Rannan reunakivetyksellä poseerasi erilaisia "ihmispatsaita", jotka olivat pukeutuneet lännenmiehiksi, merenneidoiksi, merirosvoiksi ja enkeleiksi. Jokainen oli hiljaa, liikkumatta paikallaan rahankeruukuppi edessään. Kun ohikulkijat heittivät kuppiin lantin, liikahti "patsas" antaen
 lentosuukon, simpukan, helmen tms. Varsinaista sirkusviihdettä!

Enkeli ja puolisoni. Eettisesti kuvattavampia.
Yksi asia jäi kaivelemaan mieltäni! Aamupäivän auringonpaahteessa useana päivänä paikalle raahusti n 20-30 vuotias, nuhruiseen collegepukuun pukeutunut mies. Hän heittäytyi istumaan asfaltille ja kääri oikean lahkeensa ylös. Hän paljasti koko oikean alarajansa ohikulkevalle "yleisölle". Miehellä oli hyvin voimakas alaraajan lymfaödeema eli massiivinen "elefanttijalka". Siinä hän istui auringossa (mikä ei sovi lainkaan lymfaödeemalle!) ja raapi jalkaansa, jonka iho oli osittain rikki, jalkapohja ihan musta ja likainen. Kuppi oli hänelläkin edessään eli "kerjäsi" rahaa ja esitteli sairauttaan kuin olisi ollut joku kummajainen. Tässä oli lymfaterapeutin moraali ja etiikka koetuksella! Eikö kukaan ollut kertonut, että sairautta voidaan hoitaa? Oliko hän saanut hoitoa? Halusiko hän hoitoa? Mikä tämä juttu oikein oli? En kysynyt! En ottanut kontaktia kyseiseen henkilöön! Ihmettelin ja tämä jäi vaivaamaan mieltäni!

On se vaan hyvä, että meillä Suomessa saa lymfaterapiaa ja hoitoa, vaikka tietoisuus asiasta voisi toki olla paremmalla tasolla!

No comments:

Post a Comment