Sunday, 6 November 2016

Movember kampanja edistää miesten terveyttä

Viikolla ilahduin kovasti kun näin Viiksimies-musiikkivideon, jonka ovat tehneet Matti Esko, Arttu Wiskari, Stig ja Pete Parkkonen. Tällä versiolla Rekkamies-kappaleesta kerätään varoja eturauhassyövän tutkimukseen kuluvana marraskuuna, jolloin vietetään Movember-kampanjaa.
Suomessa Movember-kampanjan toteuttaa Syöpäsäätiö. Suomen Movember-kampanja keskittyy eturauhas- ja kivessyöpään ja vuonna 2016 erityisesti eturauhassyöpäpotilaiden elämänlaatuun kohdistuvaan tutkimukseen. Eli ollaan siis hyvällä asialla!

Syöpäsäätiön mukaan Movemberin tavoitteena on varojen keräämisen lisäksi kasvattaa tietoutta terveyteen liittyvissä asioissa. Movember järjestettiin ensimmäisen kerran Australiassa vuonna 2003. Suosittu kampanja on sittemmin levinnyt Australiasta ympäri maailmaa. Kampanjan nimi juontaa juurensa englannin kielen sanoista ”Moustache” = ”Viikset” ja ”November”= marraskuu, jotka yhdistämällä nimettiin marraskuu uudelleen.

Movemberiin voi osallistua rekisteröitymällä osoitteessa fi.movember.com marraskuun alussa. Tämän jälkeen miehet eli MoBrot antavat viiksiensä kasvaa Movemberin loppuun asti. Miesten tarkoituksena on kerätä mahdollisimman paljon tukijoita viiksienkasvatusprojektilleen. Myös naiset
/fi.movember.com
ovat tervetulleita mukaan. (!)  Kaikki lahjoitukset ohjautuvat Syöpäsäätiön kautta miesten terveyden hyväksi. Mukaan voi rekisteröityä linkistä.

Syöpäsäätiön tiedon mukaan vuosittain noin 5000 miehellä todetaan eturauhassyöpä. Suurin ongelma eturauhassyövän tutkimuksessa on pahanlaatuisuuden tunnistaminen. Toinen tutkimusongelma liittyy siihen, miten eturauhassyöpää voidaan hoitaa tuloksellisesti mahdollisimman vähäisin sivuvaikutuksin, ja miten estetään kasvaimen lähettämät etäpesäkkeet. Kivessyöpään sairastuu vuosittain noin 130 miestä. Yli kaksi kolmasosaa tapauksista todetaan 20-40 -vuotiailla miehillä. Harvinaisuudestaan huolimatta kivessyöpä on nuorten miesten yleisin syöpä. Kivessyövän tutkimuksessa tarpeet liittyvät entistä turvallisempien ja tehokkaampien hoitojen kehittämiseen.

Koska miehet (tänä vuonna Michael Monroe kärjessä) tukevat Roosanauha-kampanjaa on vähintäänkin kohtuullista, että me naiset tuemme vastavuoroisesti Movember-kampanjaa. 

No comments:

Post a Comment