Saturday, 4 March 2017

Pysyvä turvotus - lymfaödeemaako?

"Kuinka paljon mahtuu pieneen sydämeen
Pieneen sydämeen rakkautta, kaipuuta
Kuinka mahtuu tähän pieneen sydämeen
Suuri maailma, koko planeetta."


Näin laulaa Sakari Kuosmanen laulussaan Pieni sydän. Sanat uppoutuvat tänä aamuna syvälle sieluuni ja koskettavat. Elämässä nimittäin sattuu ja tapahtuu....Itselleni ei onneksi mitään pahaa, mutta läheisiäni ajattelen ja potilaitani.


Viikolla lymfaterapia-asiakkaani kysyi: " Jääkö tämä raajani turvotus pysyväksi? Mitä voisin tehdä, jotta sen saisi pois?" Vastaukseni oli ikävän ammattimainen, vaikka esitin sen hyvin empaattisesti. "Imusolmukkeiden poiston aiheuttama lymfaturvotus on krooninen ja etenevä sairaus, tätä täytyy hoitaa ja kontrolloida lopun ikää." Pettymys, joka paistoi potilaan kasvoilta, oli käsin kosketeltava. "Miksi kukaan ei kertonut tätä ennen leikkausta?", hän kysyi ja tästä keskustelimme lisää.

Maanantaina 6.3. vietetään maailman laajuista Lymfaödeeman tietoisuudenlisäämispäivää ja itseasiassa tämä ulottuu koko maaliskuulle. Lymfaödeema on alidiagnosoitu, koska sitä esiintyy paljon muustakin syytä kuin esim. syöpäleikkauksen jälkeen. Hoito on tärkeää aloittaa mahdollisimman varhain, kun turvotusta havaitaan, jotta vältytään peruuttamattomilta fysiologisilta muutoksilta. Turvotus ei siis ole "normaalia", vaan aina merkki vauriosta, joka täytyy hoitaa.

Alkava turvotus ja mahdollinen lymfaödeeman kehittyminen voidaan todentaa mittauksilla ennen kuin turvotus pääsee näkyväksi. Tästä olen kirjoittanut blogissani jo vuonna 2014. Jos mittauksissa näkyy solun ulkoista nestettä, voidaan hoito eli lymfaterapia käynnistää. Tässä vaiheessa voidaan mahdollisesti saada aikaan turvotus ongelman etenemisen pysähtyminen tai huomattava hidastuminen.
Lymfaödeema ja Lipödeema ovat alidiagnosoituja ongelmia! (kuva healioswoundsolutions.com)

Tiistaina 7.3.2017 klo 14-17 pidän yritykseni 10-vuotispäivän kunniaksi Avoimet ovet-tapahtuman. Tervetuloa silloin kuulemaan lisää esim. lymaödeemasta ja sen hoidosta. Tule näyttämään omaa turvotustasi ja kysymään neuvoja jatkohoitoon. Vastaan myös mieltäsi liikuttaviin kysymyksiin koskien kivunhoitoa. Oletko harkinnut lääkinnällisiä hoitosukkia? Kerron millaiset kannattaa hankkia. Esittelyssä myös tutkittua huipputeknologiaa eli lääkkeettömät kipu- ja unilaastarit.
Tämä ainutlaatuinen maksuton tilaisuus saada vastauksia terveydenhuollon pitkäaikaiselta ammattilaiselta ja asiantuntijalta maksutta, kannattaa hyödyntää. Tila on rajallinen, mutta sopu sijaa antaa. Käyntiosoitteeni on: Kivunhoito & Lymfaterapia, Mannerheiminkatu 16, 3 krs, huone 16, 06100 Porvoo. Olisi mukava tavata!No comments:

Post a Comment