Sunday, 5 November 2017

Syöpäkipulinja palvelee

Viikolla kolahti postilaatikkooni uusin Kipuviesti-lehti. Tämä Suomen Kivuntutkimusyhdistyksen jäsenlehti on alan erikoislehti ja sen teemana on nyt syöpäkipu. Lehdessä kerrotaan syöpäkivun hoidosta ja tutkimuksesta sekä hoitopoluista ja potilaan kokemuksista. Haluan kuitenkin nostaa esille yhden asian, joka minusta kaipaa hieman lisää julkisuutta, nimittäin Syöpäkipulinjan.

Syöpäkipulinja on HYKS:in Kipuklinikan ja Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelun yhteistyön tulos. Tämä puhelin- ja konsultaatiopalvelu toimii Kipuklinikalla. Puhelimeen vastaavat HYKS Kipuklinikan sairaanhoitajat ja kokenut syöpäkivun asiantuntijalääkäri. Puhelinlinja (puh. 050 369 6707) palvelee arkisin klo 9 -12 paikallispuhelun hinnalla koko Suomea! Puhelimeen voivat kipuasioissa soittaa syöpäpotilaat, heidän omaisensa sekä heitä hoitava terveydenhuoltohenkilöstö. Palvelun tavoitteena on tehostaa syöpään liittyvien kipujen hoitoa.

www.skty.org
Tämä upea ja tarpeellinen palvelu on siirtynyt osaksi Kipuklinikan päivittäistä toimintaa vuoden 2015 alussa. Ajatus palvelusta syntyi jo 2000-luvun puolivälissä. Nyt siis palvelu toimii arkisin aamupäivällä, mutta puhelimeen voi aina jättää viestin ja potilaalle soitetaan takaisin, jos hän soittaa aukioloaikojen ulkopuolella tai numero ei muuten vastaa. (Kipuviesti 2/17 s. 16, A-M Koivusalo)

Haluan infota syöpäpotilaita, heidän omaisiaan ja hoitokenkilökuntaa tällä bloggauksella, jotta me kaikki voisimme osallistua parantamaan syöpäpotilaan kivunhoitoa. Syöpäkipulinja toimii matalan kynnyksen konsultointi mahdollisuutena, sillä sen toimintaperiaatteisiin kuuluu myös, että autetaan syöpäkipua hoitavia lääkäreitä antamalla heille kollegiaalista ohjausta. HYKS:in Kipuklinikan oh Anna-Maija Koivusalon mukaan (Kipuviesti 2/17) varsinkin nuoret lääkärit ovat hyödyntäneet Syöpäkipulinjaa. Tämä on hienoa! Toivottavasti yhä useampi tarttuu tarvittaessa puhelimeen.

No comments:

Post a Comment