Sunday, 15 July 2018

Faskiavaivat ovat yleisiä

Viimeaikoina olen hoidellut erilaisia faskiavaivoja, kuten esim. plantaarifaskiittia eli ns kantaluupiikkiä, tenniskyynärpää vaivaa, penikkavaivaa ja muita kehon toiminnallisia häiriöitä. Faskiat eli lihaskalvot ovat olleet fysioterapiassa kiinnostuksen ja hoidon kohteena viime vuosina. Haluan muistuttaa, että en ole fysioterapeutti enkä väitä osaavani asioita samalla tavalla kuin jos minulla olisi fysioterapeutin koulutus. Olen kuitenkin pitkän linjan sisätauti-kirurgiaan erikoistunut sairaanhoitaja, jolla on erikoisosaamista kivunhoidon alalla ja tällöin myös faskiat, niiden vaivat ja hoito on ollut pakko opetella!

Faskioita määritellään usein nimittämällä niitä sidekudoskalvoiksi, jotka ympäröivät kaikkia elimiämme, lihaksiamme, verisuoniamme, hermojamme ja muita kudoksiamme. Tämä verkkomainen rakennelma mahdollistaa sen että kudokset pystyvät liikkumaan toisiinsa nähden sulavasti. Faskiat koostuvat pääosin nesteestä. Faskioiden sisältämä hyaluronihappo sitoo itseensä merkittävän määrän nestettä. Tämän vuoksi lähes kolmasosa kehon nestevarastoista on faskiarakenteissa. Muutokset faskioiden vesipitoisuudessa voivat  muuttaa  niiden  sidekudossäiekerrosten  välisiä  biomekaanisia  ominaisuuksia  estäen  liukumisen kerrosten välillä. (Soluessee)

Faskiarakenne (Tom Myers-kirja)
Kun kudos ylirasittuu ja vaurioituu niin syntyy tulehdustila faskiaan. Tulehdussolut ovat proteiineja, jotka toimivat vesimagneetteina ja aikaansaavat tulehdusnesteen kerääntymisen faskioihin. Tulehdustila sakkauttaa proteiinit faskian pinnalla ja faskia "paksuuntuu", menettää joutavuutensa ja kimmoisuutensa. Syntyy toiminnallisia häiriöitä ja kipua sekä turvotusta. Tätä pyritään hoitamaan rauhoittamalla ylirasittunut alue lepoon ja käyttämällä tulehduskipulääkkeitä. Suosittelen lämpimästi lisäksi lymfaterapiaa joko manuaalisesti tai esim.LymphaTouchilla tai Hivamatilla. Immobilisaatio eli paikallaan olo lisää turvotusta, koska lymfajärjestelmä ei toimi kunnolla levossa. Alipainella voi myös aktivoida, venyttää ja liikuttaa faskiarakenteita suhteellisen kivuttomasti.

Faskiarakenne on tiheään hermotettu, siksi sen tärkein tehtävä kehossa on liikkeen säätely. Faskia vastaa lihasten voiman siirrosta, kehon tasapainosta ja liikkeiden koordinoinnista. Faskia rakenteen tehokas hoito on siis ensiarvoisen tärkeää tulehduksen nopeamman paranemisen ja yleistilan kohenemisen kannalta. Hyvä video aiheesta löytyy Studio 55 sivulta, jossa haastateltavana on fysioterapeutti Anne Puranen.

No comments:

Post a Comment