Sunday, 22 July 2018

Rentoutuminen vähentää kipua

Kaikkihan sen tietävät, että rentoutuminen vähentää kipua. Kuitenkin uskallan väittää, että monikaan ei osaa rentoutua. Se, että asetut makuulle ja ajattelet, että nyt rentoudun, ei yleensä onnistu! Rentoutumista täytyy opetella! Jokainen voi löytää itselleen parhaan ja sopivan tavan päästä rentoutustilaan ja kokea sen aikaansaamat hyvät terveysvaikutukset. Varsinkin kivusta kärsiville rentoutumisen opettelu on tärkeää. Kipu on stressitila, jossa autonomisen hermoston sympaattinen puoli aktivoituu. Rentoutuminen toimii vastavoimana eli se aktivoi parasympaattista hermostoa. Terveysvaikutukset ovat huomattavat!

Kipu kiihdyttää ja kuormittaa sydämen sekä verenkierron toimintaa. Kipu kiihdyttää hengitystä ja lisää hapenkulutusta. Stressihormonitasot nousevat kehossa, mikä vaikuttaa kaikkeen hormonitoimintaan negatiivisesti. Kipu heikentää kilpirauhasen, lisämunuaisten ja sukupuolihormonien toimintaa. Sokeriaineenvaidunta kärsii, maksa vapauttaa sokeria ylimääräiseksi energiaksi ja haima tuottaa vähemmän insuliinia, verensokeri nousee ja sisäelinten ympärille muodostuu haitallista rasvakudosta. Ruoansulatus hidastuu, hikoiluttaa, lihakset jännittyvät ja kipuilevat. Koko kehon vastustuskyky heikkenee. Aikamoinen coctail!!

Terveyskylän Kivunhallintatalon  sivuilta löytyy lista rentoutumisen hyödyistä kivun hoidossa:

Kipupotilaiden kokemukset rentoutusmenetelmien hyödyntämisestä kivunhallinnassa ovat usein moninaiset. Kokemukset ovat tulleet esille HYKS Kipuklinikan rentoutusryhmässä sekä yksilöohjauksessa:
Rentoutua voi myös leikin lomassa. (kuva: Leena Vallin)
  • Nukahtamisen helpottuminen
  • Lihasten rentouttamisen oppiminen
  • Pinna paranee
  • Jaksamisen tunne vahvistuu
  • On helpompi keskittyä
  • Hallitsee stressiä
  • Kipua kestää paremmin    
Tämän lisäksi rentoutus vaikuttaa käänteisesti kivun aiheuttamiin oireisiin. Rentoutus vähentää sydämen kuormitusta ja laskee verenpainetta. Hapetuksen tehostuessa mm ihon ja limakalvojen verenkierto paranee. Kudosten hapetus vähentää kipua. Stressihormonitasot laskevat, koko kehon hormonitoiminta tasapainottuu. Ruoansulatus ja ravinnon imeytyminen tehostuvat. Lihasjännitys laukeaa ja myös vastustuskyky paranee.

Kannattaisi varmaan uhrata vähän aikaa rentoutuksen opettelulle! Terveyskylän sivuilla on muutama helppo rentotusharjoitus. Hengitysharjoitus on mielestäni yksinkertaisin ja helppo toteuttaa missä vaan ja se vie tosi vähän aikaa. Lumilautailija Aleksi Litovaara esittelee hengitysharjoitusta lyhyessä videossa. Youtubessa löytyy Jumppakissan ja Selkäliiton yhteistyössä tekemä video helposta hengitysharjoituksesta selkäkipuun ja stressiin. Google play ja Appstore tarjoavat myös maksuttomia, ladattavia rentotusohjelmia.

Rentoutuminen on ilmainen, tehokas, kaikille sopiva ja ilman sivuvaikutuksia toimiva kivun lievityskeino! Kokeile ja huomaa sen voima!

No comments:

Post a Comment