Sunday, 8 July 2018

PMS-oireet voivat tehdä naisen elämästä helvetin

Premenstruaalioireyhtymä eli PMS tekee monen naisen elämästä ajoittain helvetillistä. (Onneksi en enää kuulu niihin, sillä olen menopaussi-ikäinen.) PMS tarkoittaa ennen kuukautisia esiintyviä psyykkisiä ja fyysisiä oireita, jotka haittaavat normaalia elämää. Oireet ilmestyvät kuukautiskierron loppupuolella, muutamasta päivästä viikkoon ennen kuukautisvuodon alkua. Oireet helpottavat kolmen–neljän päivän kuluessa kuukautisten alkamisesta. Tavallisimmat psyykkiset oireet ovat ärtyneisyys, masentuneisuus ja itkuherkkyys. Myös unettomuutta ja keskittymisvaikeutta voi esiintyä. Fyysisiä oireita ovat rintojen arkuus, rintojen turpoaminen, yleinen turvotus ja päänsärky. Oirekuva voi vaihdella kierrosta toiseen. (Duodecim)

Kuuntelin eilen Paula Heinosen luentoa aiheesta. FLT:n eli funktionaalisen lääketieteen mukaan PMS oireiden taustatekijöitä on useita, kuten esim: hormonien heilahtelut, hypoglykemia eli liian matala verensokeri, stressi, liiallinen viskeraalinen rasvakudos (=vyötärölihavuus), ruokavalio (suklaata, irtokarkkeja, kahvia), erilaiset ravintopuutokset, suoliston huono tila, maksan kuormittuminen, altistuminen erilaisille myrkyille (ympäristömyrkyt, pesuaineet, meikit, kosmetiikka...), alkoholin käyttö ja liikunnan puute. TUNTUUKO tutulta?
Kuva: Demi.fi

Mielenkintoista oli myös Paulan referoima tutkimus, jossa todettiin PMS-oireista kärsivien naisten ruokavalion sisätäneen 62 % enemmän rafinoituja hiilihydraatteja, 275 % enemmän sokeria ja 79 % enemmän maitotaloustuotteita ja 78 % enemmän suolaa kuin verrokkien. Oirehtivat naiset saivat tutkimuksen mukaan vähemmän rautaa, mangaania ja sinkkiä kuin verrokkiryhmän naiset. Oireilevilla on siis usein ruokavaliossa paljon korjattavaa!

Jos siis kärsit pahoista PMS-oireista niin aloita sokeriaineenvaihdunnan tasapainoittamisesta. Karsi ruokavaliosta sokeri, valkoiset jauhot ja ns teollinen valmisruoka (roskaruoka). Syö paljon kuitupitoista, itsetehtyä hyvää ruokaa ja säännöllisesti. Muista ihanat kotimaiset marjat ja luomu kasvikset sekä käytä riittävästi hyvää rasvaa (voita kohtuudella, kylmäpuristettua luomu neitsytoliiviöljyä, kalaöljyä). Juo riittävästi vettä, mielellään aterioiden välillä. Jätä alkoholi pois kokonaan jos kärsit pahoista PMS-oireista! Tarkista että saat riittävästi hyvää proteiinia (pähkinät, kala, kana, palkokasvit).

Joskus voi ravintolisistä olla apua. PMS-oireita voi lievittää usein B-vitamiineilla (varsinkin B6), magnesiumilla, kalsiumilla (sitraatti), GLA ja EPA sekä DHA rasvahapoilla, E-vitamiinilla, L-tryptofaanilla (serotoniinin lähde), melatoniinilla, Macalla, ja monivitamiineilla sekä yrteillä.

Jos sinulla on pahoja PMS-oireita niin lämpimästi suosittelen yhteydenottoa FLT-ravintovalmentajaan. Hän osaa varmasti räätälöidä jokaiselle omaan elämäntilanteeseen sopivan hoito-ohjelman. Lääketiede turvautuu pelkästään synteettisiin hormonien toimintaa sekoittaviin lääkkeisiin eikä osaa ohjata muita hoitomenetelmiä. Lääketiede sanoo, että PMS-oireyhtymää ei voida ehkäistä. Mutta totuus on toinen! Valinnoilla on merkitystä!

No comments:

Post a Comment