Sunday 16 September 2018

Insuliiniresintenssi- monien sairauksien taustalla

Oletko väsynyt ja voimaton? Tuntuuko, kuin sinussa ei olisi rittävästi "virtaa" arjen askareiden pyörittämiseen? Koetko olevasi hermostunut? Vaihteleeko mielialasi? Onko sinulla mielitekoja leivoksiin, viinereihin, suklaaseen ja muihin makeisiin ruokiin? Juotko paljon kahvia tai muita kofeiinipitoisia juomia piristeeksi? Nouseeko painosi, vaikka kuinka yrität koko ajan "laihduttaa"? Jos vastailit kysymyksiin kyllä, on sinulla mitä luultavammin insuliiniresistenssi. Potilaat, terveydenhoitajat ja lääkärit eivät yleensä tunnista oireyhtymää ajoissa. Vasta kun potilaalla todetaan diabetes, verisuonten kovettumiset ja muutkin diabeteksen lisätaudit, on insuliiniresistenssi jo hyvällä alulla.
  
Insuliiniresistenssi tarkoittaa tilaa, jossa haima tuottaa insuliinia, mutta sen teho on heikentynyt. Lihaksisto ja muut elimet ottavat glukoosia vastaan huonosti, maksa tuottaa ja vapauttaa liikaa glukoosia ja siksi veren sokeripitoisuus suurenee eikä se vähene normaalisti aterian jälkeen. Insuliiniherkkyys on alentunut, elimistö on tullut resistentiksi eli vastustuskykyiseksi insuliinille. Tilaa voidaan ehkäistä ja hoitaa säännöllisellä kuntoliikunnalla, vhh-ruokavaliolla ja useilla ravintolisillä.(Tolonen 2017).   
www.tritolonen.fi

Insuliiniresistenssi aiheuttaa glukoosi-intoleranssin eli heikentyneen sokerin sietokyvyn. Tila muuttaa laboratoriotuloksia: triglyseridit kohoavat, HDL-kolesteroli (= hyvä kolestetoli) laskee, verenpaine kohoaa ja tulehdussytokiinien määrä lisääntyy. Tämä aiheuttaa kehossa kroonisen,matala-asteisen tulehduksen eli inflammaation. Kaikki edellämainitut muutokset lisäävät mm. sydän- ja verisuonitautien riskiä. Tulehdus lisää myös kipuja! 

Insuliiniresistenssin hoidossa tarvitaan tavallista enemmän C-vitamiinia tukemaan kehon toimintaa. Magnesium ja kromi yhdessä parantavat insuliiniresinstenssiä. Koska kyseessä tulehdustila, tarvitaan riittävästi elilaisia antioksidantteja sammuttamaan tätä tulehdusta ja estämään vapaiden radikaalien haittoja kehossa. Monet eri vitamiinit ja hyvät omega-3 rasvahapot ovat tässä avaintekijöitä. Kasveista saatava luonnonaine, berberiini on osoittaunut hyväksi, sen sokeritasapainoa parantavan ominaisuuden takia. Karnosiini, biologisesti aktiivinen valkuaisaine, suojelee verisuonia ja sydäntä kohonneen verensokerin vaikutukselta. Mitä enemmän verensokeri nousee, sitä enemmän valtimoihin kertyy hapettunutta ja sokeroitunutta LDL-kolesterolia, joka ahtauttaa suonta. Sydäninfarktin syynä on siis alunperin insuliiniresistrenssi, jonka seurauksena kehittyy tulehdus, joka vaikuttaa LDL-kolesterolia lisäävästi ja suonta ahtauttavasti. 

Avainkysymys on, kuinka elimistö kykenee käsittelemään sokeria (glukoosia). Viime aikoihin asti on uskottu, että vain diabeetikoilla on glukoosiongelma. Nyt on käynyt ilmeiseksi, että nykyajan istuva elämäntyyli ja lisääntynyt sokerin ja muiden nopeasti imeytyvien hiilihydraattien syönti vaikuttaa haitallisesti elimistön kykyyn käyttää hyväkseen insuliinia. Siksi insuliniresistenssin tärkein hoito on vähähiilihydraattinen ruokavalio ja painonhallinta! 

 Monet uskovat elintarvikkeisiin, joita mainostetaan vähärasvaisina. Ne ovat kuitenkin osoittautunteet pettymyksiksi, koska niissä on usein runsaasti nopeita hiilihydraatteja, jotka vain pahentavat tilannetta. Uudet tutkimukset osoittavat niiden vähentävän hyvää HDL-kolestrolia ja lisäävän pahaa LDL-kolesterolia. Matalaglykeeminen ruokavalio sitävastoin on eduksi. Se tarkoittaa ruokia, jotka eivät nosta verensokeria nopeasti. Tällaisia ovat muun muassa puurot ja täysjyvätuotteet. Vältettäviin ruokiin kuuluvat mm. maissihiutaleet, leivonnaiset, banaanit ja punajuuri.  

Verenpaineen hoitoon ei pitäisi käyttää beetasalpaajia, koska ne lisäävät insuliiniresistenssiä. Kolesterolia alentavat lääkkeet (statiinit) voivat aiheuttaa masennusta, mikä puolestaan yleensä lisää ns. lohtusyömistä, painonnousua ja vähentää liikuntamotivaatiota.


No comments:

Post a Comment