Sunday 30 September 2018

Ravintolisät jakavat mielipiteitä

Olen jo monesti blogissani ja Facebook postauksissani julkaissut kirjoituksia ravinnon merkityksestä kivun hoidossa ja kokonaisvaltaisen hyvinvointimme tukena. Tänään selailin kirjahyllyäni ja käteeni osui lääkäri Taija Sompin kirjoittama kirja Parantava ruoka (2015). Saija puoliso, Jani, kirjoittaa myös blogissaan siitä, kuinka voimme ravinnolla edistää mm. sydänterveytämme.

Tässä lyhyt nosto tärkeistä asioista:
* huomioi ravitsemuksessasi rasvat; käytä paljon oliiviöljyä, huomioi kookosöljyn ja voin päivittäinen saanti
* käytä useita kertoja viikossa kalaa sekä nauti lisäksi päivittäin kalaöljyä tai kalanmaksaöljyä
* vältä sokeria ja sokerisoituvia viljoja
* selvitä kehosi vitaliteettikuvaajat, kuten D-vitamiini- ja rasvahappotasosi
* tue ruokavaliotasi ravintolisillä, kuten kalaöljyllä, D-vitamiinilla ja ubikinolilla
* vältä stressiä ja nuku riittävästi
* harrasta hiukan hengästyttävää liikuntaa päivittäin
* mikäli sinulla on jokin sairaus, keskustele ennen kuormittavan liikunnan aloittamista hoitavan lääkärisi kanssa.

Nils Jonatan Arppe 1904
Samanlaisia ohjeita suosivat lääkärit Antti Heikkilä ja tri Tolonen. Tämä ei ole kuitenkaan mikään muotijuttu, niin kuin moni haluaa uskotella. Jo vuonna 1904 Kurkijoen piiriläkäri Nils Jonatan Arppe kirjoitti aiheesta kirjan, jossa hän antaa ohjeita mm. diabeteksen hoitoon: "Aluksi täytyy sokeritautisen noudattaa ankaraa ruokajärjestystä, se on, kieltäytyä täydellisesti leivän, sokerin,  perunoiden ja muiden hiilihydraattirikkaiden ravintoaineiden nauttimisesta. Tällöin saamme selvyyttä taudin luonteesta: hyväluontoisessa tapauksessa katoaa tällöin sokeri virtsasta, pahaluontoisessa jatkuu sokerin erittymistä, joskin entistä vähemmässä määrässä." Siis näin todettiin jo vuonna 1904!

Sompin kirjassa käsitellään aihetta: Ravitsemuksemme tukipilari, ravintolisät (2015, s. 125-139) Siinä kerrotaan, että tietämys ravintolisien, antioksidanttien, vaikutuksesta terveyteen on kirjava sekä asiakkailla että hoitohenkilökunnalla ja lääkäreillä. Saija ei kollegiaalisesti halua soimata peruslääkärikuntaa, mutta toteaa, että he ovat koulutuksensa uhreja. Samoin on hoitajien laita!

Ravitsemussuosituksissa todetaan, ettei ravintolisiä tarvita, perusruoka riittää kaikille, myös sairaille. Todellisuudessa suomalainen ruoka on ravinneköyhää ja siitä on mahdotonta saada kaikki vitamiinit ja mineraalit rasvahapoista puhumattakaan. Hengissä voi pärjätä, mutta ilman ravintolisiä on haasteellista voida hyvin, saati korjata veriarvoja ja toipua sairauksista.

Itse olen käyttänyt jo vuosia erilaisia ravintolisiä, mutta viime vuoden aikana olen kiinnittänyt entistä enemmän huomioita niiden laatuun, alkuperään, puhtauteen ja valmistusmenetelmään. Tällä hetkellä suosin kotimaisia, puhtaita ja elinvoimaisia, arktisista marjoista ja yrteistä valmistettuja ravintolisiä. Voin hyvin ja olen energinen. Nukun hyvin ja liikun päivittäin. Mieleni on virkeä ja muistini toimii hyvin. 55 + -vuotiaana elän elämäni parasta aikaa!


No comments:

Post a Comment