Sunday, 9 December 2018

Itsehoito - valoisampi tulevaisuus

Suomi on tutkimusten mukaan hyvä maa elää ja näin se on. Meillä on perusasiat järjestetty todella hyvin, kuten esim. päivähoito, koulut, julkinen terveydenhoito (nyk tosin pelkkää sairaanhoitoa) ja senioreiden asumispalvelut ym. Sairaanhoidossa akuutti hoito on huippu tasoa, mutta valitettavasti kroonisten sairauksien kohdalla toteutetaan nykyään vain oirehoitoa. Liekö syynä resurssien oikea puute vai tiedon puute ja vallalla oleva markkinatalous ja sen luoma asenne?

Elämme informaatiotulvassa. Tietoa on paljon ja se on helposti saatavilla. Informaatio on olennaista ja toimivaa vain jos toteutamme sen käytännössä ja otamme sen osaksi arkea ja elämää. Itsehoito on kaiken hoidon a ja o. Hyvinvoinnista ja terveydestä huolehtiminen on nykyään kallista. Hyvät vaihtoehdot, kuten terveellinen ruoka, liikuntaharrastukset ja lepopäivien viettäminen on kallista. Yhteiskunta ihannoi tehokkuutta, nopeutta ja aktiivisuutta, jolloin myös terveydestä huolehtimiseen jäävä aika on rajallista. SILTI hyvinvointiin ja terveyteen panostaminen sekä ajallisesti että rahallisesti on pitkässä juoksussa kannattavaa ja halvempaa kuin elintapasairauksien hoito myöhemmin. Lääkärissä käynnit, tutkimukset, lääkkeet, hoidot, sairauspäivät ja varhaiseläkkeet tulevat vielä kalliimmiksi sekä yksilölle että yhteiskunnalle. Tätä kannattaisi ajatella yhtä paljon kuin viimeaikoina paljon huomiota saanut ilmastonmuutos ajattelu! (Sitäkään väheksymättä!) Itsehoito ja hyvinvoinin priorisointi on muutakin kuin pelkkä trendi!

Matala-asteinen tulehdus on kaikkien sairauksien äiti. Matala-asteinen tulehdus on itsessään oireeton, mutta se vaikuttaa lihavuuden, tyypin 2 diabeteksen, sepelvaltimotaudin ja metabolisen oireyhtymän taustalla. Tulehdus on myös kaikkien autoimmuunisairauksien, ärtyneen suolen oireyhtymän, allergioiden, parkisonin, alzheimerin, masennuksen ja kroonisten kiputilojen (esim. reuma, migreeni jne) taustalla. Miksi siitä ei puhuta lääkärin vastaanotolla? Miksi siihen ei anneta hoito-ohjeita? Voiko syynä olla se, että ei ole olemassa "pilleriä" tähän vaivaan? Voiko syynä olla se, että lääkärit eivät tunnista tätä asiaa? Voiko syynä olla se, että tietoa tämän asian hoitamisesta ei ole?

Matala-asteisen tulehduksen syntyminen vie useita vuosia ja siihen vaikuttaa monta tekijää. Hoitona on ainoastaan elintapamuutokset ja loppu elämän "itsehoito" paneutuen asioihin, joilla yksilöllisesti on vaikutusta juuri sinun hyvinvointiisi. Muutokset tuntuvat aluksi hankalilta ja vaativilta. Uuden omaksuminen vie aikaa ja se tehdään asteittain. "Ei Roomaakaan päivässä rakennettu."

(kuva: IL plus)
 Matka terveyteen voi alkaa muutamalla muutoksella, kuten esim. ottamalla hyvät rasvat ruokavalioon, nämä sammuttavat tulehdusta. Käyttämällä ravinnoksi luomu kasviksi, hedelmiä ja marjoja sekä elinvoimaisia ja puhtaita lisäravinteita ja meditoimalla, saat jo paljon aikaan.Vältä sokeria, jauhoja (gluteiinia) ja prosessoituja ruokia kehottaa sisätauteihin ja funktionaaliseen lääketieteeseen erikoistunut lääkäri Robin Berzin. Kun suoliston mikrobiomi eli ekosysteemi saadaan kuntoon, vähenee tulehdustila, joka ylläpitää mitä moninaisempia kroonisia sairauksia ja kipuja. Sairauksia voidaan hoitaa. Älkäämme tyytykö pelkkään oirehoitoon! Tartutaan toimeen ja otetaan vastuu omasta terveydestä ja hyvinvoinnista!

No comments:

Post a Comment