Sunday 16 December 2018

Krooninen kipu ja matala-asteinen tulehdus

Matala-asteinen tulehdus ja suoliston mikrobien eli mikrobiomin epätasapaino on lähes aina kroonisen kivun taustalla. Häiriö syntyy kun antioksidantteja ja suojaravintoaineita on kehossa liian vähän. Tällöin kehon puolustus oksidatiivista stressiä vastaan heikkenee ja syntyy tulehdustila.
Myös tulehdusta sammuttavien antioksidanttien liian vähäinen saanti tai suoranainen puute, johtaa tulehdukseen ja kipuihin. Nykylääketiede pyrkii hoitamaan kipuja pääsääntöisesti esim. tulehduskipulääkkeillä, jolloin hoito perustuu ns oirehoitoon eikä paranna kivun syytä. Itseasiassa tulehduskipulääkkeiden käyttö lisää kehon matala-asteista tulehdusta häiritsemällä mikrobiomin toimintaa.

Matala-asteista tulehdusta voidaan diagnosoida mm laboratoriokokein. s-hs-CRP eli herkkä CRP voidaan mitata verestä ja sen ollessa koholla, on kyseessä yleensä kehon matala-asteinen tulehdustila. Tähän vaivaan ei ole lääkettä! Hoitona on ruokavalio, lisäravinteet ja stressittömyys.
Kroonisen kivun kanssa kamppailevat hyötyvät ehdottomasti näistä samoista hoitotoimista, koska taustalla on tulehdustila. Hoidon kulmakivenä on mibrobiomin eli suoliston bakteerikannan tasapainoitus ja tulehduksen vähentäminen.

Kroonisen kipupotilaan tulee siis syödä värikästä ruokaa. Lautaselta on hyvä löytyä joka kerta sateenkaarenvärit eli vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Ateria koon pienentäminen kannattaa. Hyvien rasvojen käyttöön on syytä kiinnittää huomioita, samoin kuin ruoan valmistus ja kuumennus menetelmään. Kipupotilaan on hyvä lisätä ruokavalioon tutkitusti osoitettuja, tulehdusta hillitseviä ruoka-aineita ja ravintolisiä. Ravintolisissä kannattaa kiinnittää huomiota niiden aktiivisuuteen, puhtauteen ja luonnonmukaiseen valmistusmenetelmään. Itse suosin kotimaisen yrityksen arktisista marjoista ja yrteistä valmistettuja tuotteita. Stressi saa aikaan  kehon happamoitumista. Kipu aiheuttaa stressiä ja stressi pahentaa kipua. Molempia kannattaa hoitaa tulehdusta vähentävällä ruokavaliolla ja elinvoimaisilla, antioksidanttipitoisilla ravintolisillä.

Päivittäinen kotimaisten marjojen syönti on paras ja tehokkain tapa täyttää kehon antioksidantti varastoja. Monipuolisempia marjoja ovat mm. mustikka, mustaherukka, vadelma, puolukka, juolukka ja tyrni. Esim. mustikka sisältää seuraavia antosyaaneja: kversetiini, delfinidiini, syanidiini, petudiniini ja malvidiniini. Nämä aineet estävät tutkimusten mukaan tulehduksia, syöpiä, neurologisia sairauksia ja diabetesta. Koska marjat ovat kalliita ja isojen määrien syöminen on hankalaa, on helpompaa käyttää antosyaneja lisäravinteina. Oma suosikkini on Elixir!

No comments:

Post a Comment